Innovatie

Groningse startup zit met miljarden aaltjes in de maag: “Gratis af te halen!”

Een foutje. Kevin van der Kooi van de stad-Groningse startup Aaltjesonline.nl geeft het maar eerlijk toe: zijn bedrijf heeft veel en veel te veel naaktslakverwoestende aaltjes ingekocht. Miljarden zijn het er, goed om zo’n 75.000 vierkante meter grond naaktslakvrij te maken. De piepkleine wormpjes zijn nog maar een paar weken houdbaar en weggooien is geen optie. De aaltjes zijn daarom – per bakje voor zo’n 10 vierkante meter grond – gratis af te halen in Groningen, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 1 minuut

Aaltjesonline.nl werd twee jaar geleden opgericht door Kevin van der Kooi en Jos Schultinga. De startup verkoopt vijf soorten aaltjes, die bij elkaar zo’n 45 verschillende soorten insecten bestrijden. Van de buxusmot tot rauwvliegjes, enderlingen en dus ook naaktslakken.

Juist het soort aaltjes dat naaktslakken bestrijdt, was afgelopen maanden maar lastig verkrijgbaar. Ze worden gekweekt in Engeland, en daarbij ging het in het in het voorjaar nog weleens mis. Pech voor aaltjesonline.nl want juist in die tijd was de vraag enorm: de natte lente had gezorgd voor een explosie van naaktslakken. Van der Kooi: “Iedereen met een tuin weet het: de hoeveelheid slakken is dit jaar gigantisch.”

Toen vanuit Engeland dan ook het bericht kwam dat er weer voldoende aaltjes beschikbaar waren, dachten Van der Kooi en zijn compagnon slim te zijn en meteen maar groots in te slaan. Van der Kooi, lachend: “We waren inderdaad iets té enthousiast.”

Met als gevolg dat er bij het bedrijf aan de Vechtstraat nu meerdere koelkasten vol met pakketjes aaltjes staan. Hoeveel aaltjes het er zijn? Miljarden, schat Van der Kooi. “Het zijn 150 pakketten met in elk pakket 250 miljoen aaltjes, dus reken maar uit.” Een flink deel is al verkocht, maar nog lang niet alles en de wormpjes leven nog maar een week of drie. Weggooien is geen optie, zegt de ondernemer, en dus mogen mensen met groene vingers gratis een klein pakje afhalen, goed voor zo’n 500 vierkante meter grond.

Een pakje aaltjes is vanaf maandag gratis af te halen bij aaltjesonline aan de Vechtstraat 82 in Groningen. En nog een gratis tip van de kenner: “Niet gebruiken op het blad maar direct op de volle grond. Dat werkt het beste.”