Innovatie

Groningse studenten leren alles over “blockchain” bij Groningen Digital Business Centre (GDBC)

“Blockchain” is één van de nieuwe, veelbelovende technologische ontwikkelingen waar veel studenten en bedrijven wel iets over gehoord hebben, maar waar ze het fijne niet van weten. Omdat het wel een ontwikkeling is waar velen straks zeker mee te maken krijgen heeft het Groningen Digital Business Centre van de Rijksuniversiteit Groningen een nieuwe leerconcept ontwikkeld: ”Learning communities”. Daarin kunnen studenten in korte tijd volledig worden geïnformeerd over het thema, mede dankzij een samenwerking met een in blockchain gespecialiseerd regionaal bedrijf.


Leestijd: 2 minuten

Groningse studenten leren alles over “blockchain” bij Groningen Digital Business Centre (GDBC)
Groningse studenten leren alles over “blockchain” bij Groningen Digital Business Centre (GDBC)

Het concept van de learning communities van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft in het nabije verleden al meerdere keren bewezen een schot in de roos te zijn. Een onderwerp, digitaal gerelateerd en (nog) geen plek in het officiële studieprogramma van de faculteit, wordt in deze community behandeld, waarin ruim twintig studenten zich vrijwillig aanmelden en samen met een bedrijf dat een koploperspositie inneemt op dat thema en onder begeleiding van universitaire docenten hiermee gezamenlijk aan de slag gaan.

Northchain

“Agile”, “Lean Six Sigma “en de “business value of AI”zijn op deze wijze al behandeld in de learning communities en met het onderwerp “blockchain” was het deze keer de keuze. "Het begon al met de aanmeldingen. Tientallen studenten waardoor we besloten – bij wijze van uitzondering – een tweetal groepen te maken van twintig studenten om in deze behoefte te voorzien. Er is gewoon vraag naar kennis over dergelijke thema's bij de studenten", aldus Bas Baalmans, managing director van het Groningen Digital Business Centre van de Rijksuniversiteit Groningen. Een bedrijf met volop expertise in de materie was ook snel gevonden: Northchain met dr Herman Balsters, en in zijn kielzog Evert van der Wiel, Rutger Bijl en Sven Markus verzorgen samen met het GDBC de learning community.

"Deze learing community is een groot succes. In het licht van de huidige opkomst van Blockchain Technologie, zowel nationaal als internationaal, is het voor onderwijs- en bedrijfsleven van belang om meer te weten te komen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze opkomende technologie. Met de course “Bedrijfsprocessen en Blockchain” voorzien we in deze behoefte door het innovatieve karakter van blockchaintechnologie te bespreken en te laten zien hoe deze van praktisch nut kan zijn", betoogt Baalmans.

Wat de studenten kunnen

Deze leergemeenschap richt zich op conceptueel ontwerp van blockchains (proces- en datamodellering), waarbij het gebruik van conceptueel ontwerp van blockchains in verschillende organisatorische contexten wordt beschreven. De studenten zijn na het afronden van deze course in staat om de mogelijke inzet van een blockchain-oplossing binnen de context van verschillende organisaties te beoordelen en kunnen een conceptueel ontwerp maken van een blockchaintoepassing. Hoor-, werk- en gastcolleges maken onderdeel uit van de course.

Vervolg ?

De gedachten over een vervolg zijn inmiddels in volle gang bij Northchain en GDBC. "We bekijken of we een stap verder kunnen richting de daadwerkelijke bouw van een blockchain. Als het zover is zullen we op zoek gaan naar organisaties die hier graag in willen participeren, samen met onze studenten", besluit Baalmans.

Andere learning communities die het GDBC in de maak heeft voor na de zomer zijn op het gebied van 5G (in samenwerking met het project 5Groningen) en RPA.

Meer: www.rug.nl/gdbc

https://www.youtube.com/watch?v=PuY-yqDEnRw