Innovatie

Hartstichting: 500 beschikbare AED’s en ruim 10.000 burgerhulpverleners in Groningen

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. In vier jaar tijd is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna vijftig procent gegroeid en ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. In de provincie Groningen gaat het om 500 beschikbare AED’s en ruim 10.000 burgerhulpverleners.


Leestijd: 1 minuut

Tientallen mensen leren gratis reanimeren op de Vismarkt
Tientallen mensen leren gratis reanimeren op de Vismarkt

De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.  

Burgerhulpverleners

Nederland het eerste land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners. Deze burgerhulpverleners kunnen gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse zijn dan een ambulance.

Landelijk zijn er momenteel 245.000 Nederlanders aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu.Vier jaar geleden waren dat er 170.000 in totaal. Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24.000 AED’s tegenover 12.000 vier jaar geleden.