Innovatie

Herestraat op weg naar nieuwe grandeur

De Herestraat gaat aan een tweede jeugd beginnen. De belangrijkste winkelstraat van Noord-Nederland krijgt er aan de zijde van het Gedempte Zuiderdiep – ook wel de ‘Kop van de Herestraat’ genoemd – een grote blikvanger bij. Het betreft nieuwbouw op de plaats van het huidige C&A-pand die dankzij stijlvolle architectuur dit deel van de Herestraat weer de grandeur van een ouderwetse winkelstraat moet geven.


Leestijd: 2 minuten

Dit artikel verscheen eerder in de Cityscoop.

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club kan haast niet wachten tot het klaar is. Mede omdat er in verband met de aanstaande bouwwerkzaamheden momenteel meerdere winkelpanden leeg staan in dit deel van de Herestraat.

“Ja, dit gedeelte van de Herestraat is tijdelijk even minder interessant om er nu nieuwe activiteiten te starten. Maar dat is van tijdelijke aard, en heeft alles te maken met de ontwikkelingen die komen gaan”, zo zegt hij.

Dat het op dit moment even rustig is in de Kop van de Herestraat, werd ook in de media vermeld. “Leegstand in de Herestraat!”, zo was een beetje de teneur. Maar volgens Bos moeten we niet vergeten dat die tijdelijke leegstand alles te maken heeft met de aanstaande ingrijpende sloop- en verbouwwerkzaamheden. Ook volgens Groningse makelaars wachten veel geïnteresseerde partijen op het moment dat de herontwikkeling van het grote en beeldbepalende C&A-pand klaar is.

“Het zou jammer zijn wanneer er een verkeerde beeldvorming ontstaat, alsof het niet goed zou gaan met dit deel van de Herestraat. Dat is niet het geval. Het is juist zo dat er een voor heel Groningen prachtig bouwproject op het punt staat te beginnen. Daardoor is het momenteel misschien wat rustiger, maar straks krijgen we er een prachtige trekpleister bij. Daardoor zal de loop er weer in komen in deze straat. Sterker nog: ik denk dat die vernieuwing van het C&A-pand een impuls zal betekenen voor de héle Herestraat en de straten er omheen. We zijn dankzij het nieuwe C&A pand bezig met een complete reshuffling”, aldus Eric Bos.

Wat gaat er precies komen?

In het nieuwe pand op de C&A Locatie komt minder ruimte voor winkels dan in het huidige pand; daarvoor in de plaats komen appartementen.

Bovendien komt er een fietsenkelder met plaats voor vijf- tot zeshonderd fietsen. De winkels komen op de begane grond en de eerste verdieping. Daarboven komen dan langs de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep verdiepingen met twee-, drie- en vierkamer huurappartementen en eengezinswoningen.

De plannen zijn ontwikkeld door eigenaar Redevco, en architectonisch uitgewerkt door het Amsterdamse Rijnboutt Architectuur. Dat ontwierp een pand in modern-klassieke stijl, dat meer lijkt te passen bij een klassieke Herestraat dan het huidige jaren-zestig C&A-pand.

De plannen voor de C&A-locatie passen binnen de plannen voor een upgrading van de binnenstad van Groningen. Niet alleen de Grote Markt, als ‘huiskamer van de binnenstad’ is aangepakt. Ook de entrees naar die binnenstad worden opgeknapt, zoals het Damsterdiep en het Kattendiep. Daar vandaan wandelt straks veel publiek richting binnenstad.