Innovatie

Historie en roeien komen samen op nieuwe afbeelding onder Julianabrug

De afbeelding onder de vernieuwde Julianabrug bij roeivereniging Gyas wordt komende woensdagmiddag feestelijk onthuld. De roeivereniging en de geschiedenis van het Noord-Willemskanaal komen samen op de afbeelding


Leestijd: 1 minuut

Foto: Aanpak Ring Zuid
Foto: Aanpak Ring Zuid

De oude, beweegbare Julianabrug over het Noord-Willemskanaal is vervangen door een moderne hoge vaste brug. Deze is sinds eind april in gebruik. Onder de brug zijn twee bijzondere foto’s aangebracht die iets vertellen over de geschiedenis van het kanaal.

Aan de westkant is een afbeelding van een foto van een oud binnenvaartschip afgebeeld, symbool voor het goederenvervoer tussen Groningen en Assen sinds 1861. Aan de oostkant prijkt een foto van een roeiwedstrijd met een team van Gyas, verwijzend naar de roeiers die nu het kanaal gebruiken.

Deze kunstwerken zijn gemaakt met een speciale techniek waarbij de afbeeldingen in het beton zijn verwerkt en vervolgens onthuld met een hogedrukreiniger.

Tijdens de onthulling treedt het shantykoor Oosterstörm uit Groningen op, wat zorgt voor een maritieme sfeer. Na afloop opent Gyas haar clubhuis voor alle bezoekers.