Innovatie

Hoogezand test toepassingen supersnel 5G

Regionale ondernemers testen in Hoogezand ontwikkelingen met het snelle mobiele 5G-netwerk op tal van gebieden. Afgelopen weekend kon publiek bij theater Kielzog zien wat er allemaal gebeurt.


Leestijd: 1 minuut

Hoogezand test toepassingen supersnel 5G
Hoogezand test toepassingen supersnel 5G

“De toepassingen van het 5G netwerk zijn talloos,” zegt Peter Rake van Economic Board Groningen tegen Dagblad van het Noorden.

Rake is initiatiefnemer van 5Groningen. Dat is de proeftuin voor 5G-internet in de provincie Groningen. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Daarbij kan je denken aan zelfrijdende bussen of realtime data analyseren terwijl er een drone over de akkers vliegt. 

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Een belangrijk doel is om MKB-bedrijven in Groningen koploper te maken in hun sector met behulp van 5G. 

StabiAlert uit Bedum kan bijvoorbeeld met een digitale scheursensor en 5G driedimensionaal gebouwen scannen op scheuren. En in de landbouw kan 5G worden ingezet bij drones, om de gewassen te scannen en zo tijdig ziektes te ontdekken. 

Tijdens de publieksdag demonstreerden ondernemers en organisaties uit de regio de mogelijkheden en kansen van 5G. Er waren workshop en presentaties te volgen, vol met robots, zelfrijdend vervoer, drones en andere slimme apparaten. Het evenement werd georganiseerd door 5Groningen, en was onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap.