Kinderen met genderdysforie kunnen vanaf april ook in het UMCG een hormoonbehandeling krijgen. Jongeren kunnen behandeld worden met puberteitsremmers of cross-sekse hormonen. Naar verwachting kunnen jaarlijks zo’n 50 kinderen met genderdysforie in het UMCG worden behandeld.
Het UMCG heeft al 45 jaar een Genderteam dat volwassenen met genderdysforie behandelt, maar tot op heden konden alleen 18-plussers in het UMCG terecht voor genderzorg en waren minderjarigen voor hormoonbehandelingen aangewezen op de UMC’s van Amsterdam en Nijmegen.
Puberteitsremmers
Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke of mannelijke geslacht. Het geeft het kind met genderdysforie de tijd om te verkennen of, en zo ja, welke genderbehandeling gewenst is, zonder dat het lichaam zich al ontwikkelt in het ongewenste geslacht. Het effect van de behandeling is grotendeels omkeerbaar..
Lange wachtlijsten
Alle centra die transgenderzorg bieden, hebben lange wachtlijsten. Ook voor de genderzorg voor kinderen en jongeren is dat het geval. Met de naar verwachting 50 patiënten die het UMCG jaarlijks kan behandelen, zal dat niet veranderen.
De behandelaars in het UMCG zullen samen met hun collega’s van Nijmegen en Amsterdam wetenschappelijk onderzoek doen om zo de genderzorg voor kinderen en jongeren te blijven verbeteren en een nog betere wetenschappelijke basis te geven.