Innovatie

Hyperloop in Groningen voorlopig in de wachtkamer

De vergunning voor de Hyperloop, het testcentrum bij Groningen waar razendsnel transport wordt ontwikkeld, is nog altijd niet rond. De bouw van de testbaan lijkt daardoor maar niet van de grond te komen. De bouw kan pas doorgaan als de vergunning is verleend. Dat meldt Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Het Europese Hyperloop Center (EHC) is een testbaan van drie kilometer lang in de vorm van een soort buis waar mensen en goederen in kunnen worden vervoerd. Het project werd in 2019 met veel toeters en bellen aangekondigd. De aanvraag voor de vergunning is echter nog altijd niet ingediend bij de gemeente. Dat komt volgens de organisatie achter het EHC omdat zij van de gemeente willen weten wat er in de vergunningsaanvraag moet staan om groen licht te kunnen krijgen. De gemeente wil weten hoe de testbaan precies wordt gebouwd om te kunnen beoordelen hoe ingrijpend het bouwwerk voor de omgeving wordt.

In 2019 kreeg Groningen de voorkeur boven Zeeland om het testcentrum te bouwen. Er is een budget van 30 miljoen euro beschikbaar voor het project, waarvan 3 miljoen euro afkomstig is van de provincie Groningen, 4,5 miljoen euro van twee betrokken ministeries en de rest van industriepartners. Zodra de vergunning rond is geeft de gemeente de beschikbare grond tien jaar gratis in gebruik.