Innovatie

Innovatielab moet band tussen beroepsonderwijs en mkb versterken

De Hanzehogeschool krijgt een innovatiewerkplaats waar het midden- en kleinbedrijf (mkb) samen met medewerkers en studenten van het lectoraat New Business Development en het Kenniscentrum Ondernemerschap kan werken aan innovaties voor het mkb en startende bedrijven. Het innovatielab komt binnen de muren van Cube050, waar veel nieuwe bedrijfjes zijn gevestigd. Reden voor het lab is dat de Hanzehogeschool denkt dat de kennis die de school ontwikkeld nog onvoldoende wordt gebruikt door het mkb.


Leestijd: 1 minuut

In grote lijnen komt het er op neer dat het mkb op andere momenten belangstelling heeft voor de nieuwe technologieën van de onderzoekers. Het hoger beroepsonderwijs wil zich daar op aanpassen. In het innovatielab moet het mkb zich vooral gaan bezighouden met de bedrijfsvoering rondom bestaande producten. De bedrijven hebben wel innovatieplannen, maar vaak ontbreekt een schakel, zoals capaciteit en ideeën voor de marketing, een aanpassing aan de technologie, het zoeken naar geschikte materialen of het opzetten van een kwaliteitssysteem voor het nieuwe product. Dit zijn zaken waar hbo-docenten en -studenten dagelijks aan werken, zowel in theorie als in de praktijk. Deze expertise kan in samenwerking ingezet worden tijdens het innovatieproces van het mkb-bedrijf.

De innovatiewerkplaats biedt ruimte en expertise aan het mkb om samen met het lectoraat New Business Development een route uit te stippelen en daarna daadwerkelijk met de juiste partners aan het werk te gaan. Er is geen vast format, bijna alles kan. De innovatiewerkplaats bevindt zich tussen de startende bedrijven die gehuisvest zijn in de Cube050; dat zorgt voor een dynamische omgeving die het proces versnelt. In eerste instantie gaat de innovatiewerkplaats zich richten op de speerpunten van de Hanzehogeschool Groningen en het noorden: energie en healthy ageing.