Innovatie

MBO, HBO en WO doen samen onderzoek om het Noorden vooruit te helpen

De universiteit, hogescholen en MBO-scholen in het Noorden van het land gaan samen onderzoek doen naar zeven thema’s gebaseerd op vraagstukken uit de samenleving. Verenigd onder de naam Universiteit van het Noorden willen ze met hun onderzoek Noord-Nederland vooruit helpen en de samenwerking tussen MBO, HBO en WO intensiveren.  


Leestijd: 1 minuut

Dat schrijft de RUG. Onderzoek wordt gedaan binnen de zogenaamde hybride onderzoeksgroepen. Professoren van de universiteit, lectoren van de hogescholen en practoren vanuit het MBO gaan hierin samen aan de slag. Ze richten zich op maatschappelijke transities in Noord-Nederland.

De zeven hybride onderzoeksgroepen richten zich op Kwaliteit van bestaan bij mensen met ernstig meervoudige beperkingen, Digitale transformatie en geletterdheid, Gebouwde omgeving, Bioplastics, Human capital, Biobased chemie, Ruimtelijke transformatie water & klimaat.

De samenwerking tussen het WO, HBO en MBO is niet nieuw. In 2021 startte de eerste hybride onderzoeksgroep van de Universiteit van het Noorden: Sustainable polymers. Hierin werken de RUG, NHL Stenden en het Drenthe College samen.