De provincie Groningen wil vanaf 2013 op grote schaal broeikasgas opvangen en opbergen in lege gasvelden onder Groningen. Het plan daarvoor werd donderdagochtend door Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen, Max van den Berg, in Den Haag gepresenteerd aan de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken ) en Cramer (VROM).
De Milieufederatie Groningen is voorstander van CO2-opslag. Het is een noodzakelijke stap om de doelstellingen te halen voor het verminderen van broeikasgassen. Maar die doelstelling is alleen haalbaar als daarnaast wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Dat gebeurt nu niet. Op dit moment krijgt conventionele energieopwekking voorrang boven investeringen in het opwekken van duurzame energie.
Signaal provincie
De CO2-opslag – die in 2013 klaar moet zijn voor gebruik – moet onder andere de uitstoot compenseren van de nieuw te bouwen kolencentrale van RWE en de multifuel centrale van Nuon. De Milieufederatie Groningen maakte, samen met een groot aantal andere natuur- en milieuorganisaties, bezwaar tegen de vergunningen voor deze centrales.
Door de aangespannen procedures werden de milieuwetvergunningen voor de Nuon centrale onzeker. Nuon leek daardoor open te staan voor gesprekken over aanpassing van de nieuw te bouwen centrales. De Milieufederatie had juist aangegeven met de bedrijven in gesprek te willen gaan over kansen rond duurzame energie. Die opening wordt nu tenietgedaan door de presentatie van de plannen voor CO2-opslag. Met deze plannen geeft de provincie Groningen de beide bedrijven óók het signaal dat zij de klassieke manier van energieopwekking op basis van fossiele brandstoffen stimuleert.
Innovatie
Milieufederatie Groningen ziet niets in Gronings plan voor opslag CO2 in bodem van Groningen
De provincie Groningen doet een stap terug in de noodzakelijke overstap naar het opwekken van duurzame energie. Groningen geeft vergunningen aan twee nieuwe energiecentrales die een enorme uitstoot van CO2 opleveren én vraagt daarna honderden miljoenen euro’s van het Rijk en de Europese Unie om die extra uitstoot van CO2 af te vangen en op te slaan. Dat althans zegt Milieufederatie Groningen die vindt dat Groningen met het initiatief tot de CO2 opslag ‘’het paard achter de wagen spant.’’
Leestijd: 1 minuut