Innovatie

Miljoenen subsidies voor top-onderzoek aan RUG en UMCG

Top-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG heeft nieuwe impulsen gekregen dankzij subsidies van 1,5 miljoen euro per persoon voor vier onderzoekers. Het gaat om onderzoek naar autonome robots, naar kankercellen, naar door de natuur gemaakte stoffen, en naar democratieën.


Leestijd: 2 minuten

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

RUG-onderzoekers Marleen Kamperman, Lisa Herzog en Ming Cao en UMCG-onderzoeker Floris Foijer krijgen ieder een Vici-subsidie van maximaal 1,5 miljoen. Dat heeft de RUG vandaag bekend gemaakt.

De subsidies zijn afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de ‘Vici-subsidies’ jaarlijks toekent aan gevorderde onderzoekers. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. NWO heeft 34 Vici-subsidies uitgereikt, maar liefst vier daarvan gaan naar onderzoekers van RUG en UMCG.

Lisa Herzog

Lisa Herzog (RUG) kan met haar subsidie onderzoeken hoe democratieën werk moeten begrijpen en organiseren. Dit project maakt gebruik van empirische en filosofische analyses van niet-standaard vormen van werk – digitaal werk, precair werk en migrantenwerk – om hedendaagse ontwikkelingen en hun implicaties voor de democratie te analyseren.

Marleen Kamperman

Marleen Kamperman (RUG) ontvangt een Vici voor onderzoek naar (bio)polymeer materialen. De draden van een fluweelworm zijn bijzonder plakkerig en stijf, de bek van een inktvis is extreem hard en spinzijde is ontzettend sterk. Om deze uitzonderlijke materialen te maken, gebruikt de natuur vloeibare fase-gescheiden biopolymeren. Onderzoekers maken dit natuurlijke proces na in microfluïdische systemen, om zo een methode te ontwikkelen waarmee (bio)polymeer materialen op een gecontroleerde en milieuvriendelijke manier gemaakt kunnen worden.

Ming Cao

Het onderzoek van Ming Cao (RUG) waarvoor de Vici is toegekend richt zich op de besluitvorming van autonome robots. Nu we autonome machines steeds vaker in het bedrijfsleven en het dagelijks leven tegenkomen, wordt controle over besluitvormingsprocessen van deze systemen belangrijker. Dit project is geïnspireerd op sociale dieren (biologie), competitief menselijk gedrag (marketing) en collectieve opinievorming (sociologie).

Floris Foijer

Floris Foijer (UMCG) ontvangt de Vici voor onderzoek naar kankercellen. Kankercellen maken vaak fouten in het verdelen van hun chromosomen. Dit heet chromosomale instabiliteit. Voorgaand onderzoek laat zien dat deze fouten in gezonde cellen het immuunsysteem activeren, maar dat kankercellen dit omzeilen.

Het team van Foijer gaat onderzoeken hoe kankercellen dit precies doen om manieren te vinden die ervoor zorgen dat het immuunsysteem deze slordige kankercellen alsnog opruimt.