Innovatie

Minder drukte op Groningse wegen door corona

Door de coronacrisis, en de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken, is het in Groningen een stuk rustiger op de weg. In de spits hadden weggebruikers gemiddeld 27 procent minder vertraging dan het jaar ervoor. Ondanks die daling staat Groningen nog altijd in de top 5 van steden met de meeste vertraging in het verkeer.


Leestijd: 1 minuut

Minder drukte op Groningse wegen door corona
Minder drukte op Groningse wegen door corona

Dat blijkt uit een ranglijst van de TomTom Traffic Index. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats.

Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Groningen 20 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur.

Vergeleken met 2019 is dat een daling van 17 procent, aldus TomTom. In de spits was de extra reistijd bijna 9 minuten bij een rit van een half uur.

Meest drukke en rustige dagen op de weg

Voor de coronacrisis stond de automobilist in Groningen het langst in de file op dinsdag 14 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Groningen bijna 11 minuten langer. Tijdens de coronacrisis was vrijdag 21 augustus de drukste dag, met een extra reistijd van 12 minuten op een autorit van een half uur. Werkzaamheden op de zuidelijke ringweg zorgden op die dag voor veel file.

De meest rustige dag tijdens COVID-19 was 29 maart. Dit was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven.