Bij de hoogwatertoestanden van begin januari in Tolberter Petten en Woltersum gingen alle alarmbellen af. GRIP 4, de hoogste coördinatiefase, werd afgekondigd en de communicatieadviseurs van politie en hulpverleningsdienst zagen hun bed slechts mondjesmaat. Wat betekent zo’n GRIP 4 voor de communicatieprofessionals? Heeft het bijvoorbeeld invloed op de kwaliteit van de boodschap die wordt overgebracht?
Maar ‘Woltersum’ roept meer vraagtekens op. Zo werden journalisten geweerd uit de bedreigde gebieden. Ook op eigen risico mochten ze de geëvacueerde polders bij Boerakker en Woltersum niet betreden.
Waarom niet? In juridische zin is er nogal wat voor nodig om een journalist te belemmeren in zijn werk. Is een noodverordening daarvoor voldoende of zouden overheden zich eens achter de oren moeten krabben voordat zij het journaille van bepaalde plekken weren? En hoe gaat een communicatieprofessional met zo’n crisissituatie om? Hoe lastig is het om journalisten tegen te houden en waarom moet dat toch?
Dit alles komt aan de orde tijdens een bijeenkomst van de Noorder Pers Sociëteit op maandag 20 februari in café ‘De Sleutel’ aan de Noorderhaven 72 in Groningen.
Chris Klomp (o.a. werkzaam voor Algemeen Dagblad), Goos de Boer(RTV Noord) en Ana van Es(De Volkskrant) maakten de strikte regels aan den lijve mee. Klomp was lang illegaal aanwezig in Woltersum, De Boer verstopte zich in de molen aldaar en Van Es reed undercover mee in een auto naar de bedreigde dijk in de Tolberter Petten.
Jan Brouwer, RUG-hoogleraar algemene rechtswetenschap, zal de zaak juridisch toelichten en burgemeester André van de Nadort van Ten Boer zal vertellen waarom journalisten niet in de bedreigde gebieden welkom waren. Communicatieadviseurs van de Hulpverleningsdienst en Regiopolitie Groningen vertellen hoe zij het hoge water hebben beleefd en hoeveel uur ze hebben geslapen die week.
Omdat Goos de Boer zelf betrokken is in de discussie staat het geheel ditmaal onder leiding van verslaggever/redacteur Anita Pepping van het Dagblad van het Noorden.