Innovatie

Race met zonneboten Groningen krijgt mogelijk ook klasse voor waterstofboten

Groningen moet er alles aan doen om technologische ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie bij te houden en kennis te ontwikkelen. Om die reden steunt Groningen ook de jaarlijkse Solar Boot Races. Maar aangezien waterstof ook zeer veelbelovend is als energiedrager, komt er mogelijk ook een speciale klasse voor waterstofboten.


Leestijd: 1 minuut

Race met zonneboten Groningen krijgt mogelijk ook klasse voor waterstofboten
Race met zonneboten Groningen krijgt mogelijk ook klasse voor waterstofboten

Dit jaar stond de Solar Boat race overigens gepland voor vrijdagmiddag 9 oktober, als onderdeel van de Fossiel Vrije Week. Het zou de derde keer zijn geweest dat deze race in Groningen gehouden zou worden. Maar vanwege corona gaat dat niet door.

Wel is de organisatie – de Stichting SolarSportOne – samen met haar partners de gemeente Groningen, Bedrijvenvereniging WEST en diverse onderwijsinstellingen, in gesprek over het vervolg van de race in de periode 2021-2024.

Volgens de organisatoren is de Solar Boot Race belangrijk als onderdeel van het beleid om interesse te creëren bij de jeugd voor opleidingen in de techniek, zonne-energie en waterstof. Daarnaast heeft de Provincie Groningen een historische verbondenheid met de scheepsbouw en scheepvaartsector. Bovendien spelen diverse bedrijven en instituten in Groningen een vooraanstaande rol bij de transitie naar waterstof.

Al deze partijen hebben belang bij innovatie en het opleiden van de nieuwe technici (m/v) voor de toekomst.

Daarom is opdracht gegeven aan een business developer om de haalbaarheid van de lancering van een waterstofklasse voor verschillende categorieën boten. Het streven is om hier in januari duidelijkheid over te geven.