Innovatie

Nederlands-Duits wetenschappelijke symposium in het Universitair Medisch Centrum

In Groningen gaat vandaag een driedaagse Nederlands-Duitse wetenschappelijke symposium van start. Daar zullen onder meer de resultaten worden gepresenteerd van het EurSafety Health-net project.Het EurSafety Healt-net symposium is het eerste euregionale wetenschappelijke symposium over grensoverschrijdende patiëntveiligheid en infectiepreventie.


Leestijd: 2 minuten

Ruim dertig sprekers en meer dan 250 deelnemers uit overwegend Nederland en Duitsland, maar ook uit andere Europese landen zullen over de resultaten van de verschillende deelprojecten en over nieuwe strategieën ter bescherming van de patiënten tegen infecties in een Europa zonder grenzen discussiëren. Het symposium vindt van 7 tot en met 9 december in het UMCG plaats.

Hoe bescherm ik me tegen levensgevaarlijke infecties? Hoe weet ik, welk ziekenhuis mij veilig behandelt? Deze vragen stellen patiënten zich steeds vaker door de toename van het aantal uitbraken van resistente bacteriën. Het antwoord hierop geeft de EurSafety Health-net kwaliteitskring in het Nederlands-Duitse grensgebied. Meer dan 120 ziekenhuizen en verpleeghuizen in het grensgebied ambiëren het EurSafety kwaliteits- en transparantiecertificaat, 70 van hen hebben het keurmerk al behaald. Daarmee tonen zij aan, dat zij met elkaar de afgesproken, hoge kwaliteitsnormen voor bescherming van patiënten tegen infecties doorgevoerd hebben. Voor patiënten van beide kanten van de grens is dit keurmerk goed zichtbaar, zowel op de website als bij de ingang van de betreffende instelling.

Deze en andere resultaten van het EurSafety Health-net project worden vandaag bij de opening van het driedaagse Nederlands-Duitse wetenschappelijke symposium in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gepresenteerd. Om de betekenis van het grensoverschrijdend project te onderstrepen, zullen de staatssecretarissen van de gezondheidsministeries Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, evenals een vertegenwoordiger van het Ministerie van VWS, aanwezig zijn.

In een grenzeloos Europa is er niet alleen een steeds intensiever verkeer van mensen, dieren en goederen, maar mét hen ook van ziekteverwekkers. Enkele daarvan zijn gevaarlijk. Dit hebben recente infectie-uitbraken met EHEC en ESBL bewezen. “Bacteriën en virussen kennen geen grenzen, daarom moeten wij gezamenlijk met onze buurlanden aan afspraken over veilige patiëntenzorg werken. Alleen kunnen wij het probleem niet oplossen, maar sámen beschermen wij mensenlevens”, aldus prof. dr. Alex W. Friedrich, projectleider van het EurSafety Health-net en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie UMCG.