Innovatie

Nieuwbouw Syplon: niet de zoveelste blokkendoos, maar een duurzaam visitekaartje

Toen Syplon een paar jaar geleden toe was aan een nieuw kantoorpand, wist directeur Alexander Bleker: ons nieuwe kantoor wordt duurzaam en circulair. Dat is gelukt, want je kunt het zo gek niet bedenken of Syplon heeft het: aardwarmte, driedubbel glas, LED-verlichting, zonnepanelen, isolatiemateriaal van cellulose (een stof die gemaakt wordt van oud papier). En het gebouw is volledig gasloos, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Syplon is een adviesbureau dat nieuwbouw- en verbouwprojecten en onderhoudsprojecten coördineert. Daarnaast geeft het bureau advies op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid. Toen het tijd was voor een nieuw kantoorgebouw was het daarom extra belangrijk het goede voorbeeld te geven.

Syplon ontwierp het kantoorpand en de inrichting zelf en vervulde ook de rol van hoofdaannemer en projectontwikkelaar. Het voorbereiden en ontwerpen duurde een jaar en de bouw zeven maanden. Voor de financiering is onder meer gebruikgemaakt van Fonds Nieuwe Doen, een fonds gericht op verduurzaming, waarbij ondernemers geld kunnen lenen tegen gunstige voorwaarden.

“Het pand moest ons visitekaartje worden”, zegt directeur Alexander Bleker. En daar is Syplon aardig in geslaagd. Een schoolvoorbeeld van duurzaamheid, zou je het zelfs kunnen noemen. Om het gebouw ’s winters te verwarmen en ’s zomers te koelen wordt aardwarmte gebruikt. Daarbij wordt water van 160 meter diepte gebruikt, dat rondgepompt wordt door een warmtepomp. Het binnenklimaat wordt per vertrek geregeld, zodat ruimtes niet voor niks verwarmd, gekoeld of geventileerd hoeven te worden.

Dankzij de zonnepanelen is het gebouw energieneutraal. “We wekken net zoveel energie op als dat we verbruiken.” Daarnaast bestaat het gebouw uit herbruikbare en demontabele materialen.

Een extra motivatie voor een circulair kantoorgebouw was de locatie. “We zitten met ons kantoor aan natuurgebied de Hunze. Dat heeft ons geïnspireerd, we wilden niet de zoveelste blokkendoos op een industrieterrein zijn, maar iets wat bij het gebied zou passen.”

Om het gebouw heen zijn geen tegels te zien, maar waterdoorlatende bestrating. Het water wordt op eigen terrein opgevangen. “Wij lozen regenwater niet in het riool, maar het komt in een wadi: een soort ondiepe sloot, die water kan opvangen en langzaam weg kan laten zakken in de bodem.” Daarnaast is er een insectenhotel en is het pand omringd met bloemen en planten: ook goed voor de biodiversiteit want in de zomer vliegen de bijen, vogels en vlinders er hier lustig op los.