Innovatie

Nieuwe oeverzwaluwwand in Meerstad

Bureau Meerstad heeft in samenwerking met de Stadsvogelwerkgroep van Avifauna Groningen een nieuwe oeverzwaluwwand gerealiseerd in het Woldmeer. Op deze manier wil Meerstad zorg dragen voor al wat leeft en bloeit in de omgeving.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe oeverzwaluwwand op archeologie eiland Woldmeer. Foto | Bureau Meerstad
Nieuwe oeverzwaluwwand op archeologie eiland Woldmeer. Foto | Bureau Meerstad

Realisatie betonnen oeverzwaluwwand in Meerstad

In het najaar van 2022 heeft Bureau Meerstad een betonnen oeverzwaluwwand gerealiseerd aan de zuidoostzijde van het archeologie-eiland in het Woldmeer. Deze nieuwe oeverzwaluwwand is, mede op verzoek van de Stadsvogelwerkgroep van Avifauna Groningen, aangelegd. De bestaande oeverzwaluwwand in de Kwelvaart, ten oosten van Klein Harkstede functioneerde namelijk niet meer als oeverzwaluwwand. De oude wand is circa drie/vier jaar bewoond geweest, maar is onder andere door langdurige erosie niet meer geschikt te maken.

Kenmerken nieuwe wand

De nieuwe wand bestaat uit betonnen L-profielen met 105 potentiële nestgaten voor oeverzwaluwen. Achter de nestingangen ligt eerst een circa 1,5 meter dikke laag leemhoudend zand, waarin de oeverzwaluwen hun circa 1,2 meter diepe nesten kunnen uitgraven. Aan de waterzijde van de L-profielen ligt een betonplateau met daarop een waterstand van circa 30 centimeter. Deze is aangebracht voor toekomstig onderhoud, het tegengaan van begroeiing en het tegengaan van roofdieren. Voor dit betonplateau ligt weer stortsteen.

Op insecten jagende oeverzwaluw. Foto | Harry Kuipers