Innovatie

NOM: ​“Gro­nin­gen kans­rij­ke plek voor AI Factory”

De NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) gaat onderzoeken of er in Groningen een AI Factory kan komen. Minister Beljaarts maakte deze week bekend dat Nederland interesse heeft in een AI Factory en ook de Tweede Kamer is daar voorstander van. Groningen is volgens de NOM een kansrijke plek voor zo’n supercomputer, onder meer vanwege de hier aanwezige kennisinstellingen en bedrijven.


Leestijd: 2 minuten

Met een eigen AI fabriek, een soort supercomputer, zou Nederland minder afhankelijk zijn andere landen en buitenlandse big tech-bedrijven bij de steeds groter wordende vraag naar AI.

Een plek voor de AI Factory in Nederland is nog niet bepaald, maar wat de NOM betreft is Groningen een goede en kansrijke optie. Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de RUG en andere kennisinstellingen, maar ook vanwege de beschikbare energie en mogelijke locaties.

De komende weken gaat de NOM in gesprek met ondernemers, bedrijven en organisaties om te onderzoeken wat zo’n supercomputer de regio zou opleveren. De Europese Commissie financiert de helft van de kosten van een AI Factory. Hoe groot de AI Factory wordt, hangt dus af van hoeveel middelen Rijk en Regio hiervoor vrij willen en kunnen maken. Daarover zijn ministeries en regionale overheden met elkaar in gesprek. Ook wordt gekeken naar de middelen vanuit Nij Begun, waaruit komende 30 jaar 200 miljoen euro beschikbaar is.

Grote toegevoegde waarde voor Noorden

De NOM ziet in de komst van zo’n AI fabriek in ieder geval al een grote toegevoegde waarde voor Groningen en de rest van Noord-Nederland. De NOM wijst op een onderzoek uit 2024 die laat zien dat een AI Factory significant kan bijdragen aan brede welvaart in het Noorden. Bovendien kan een AI Fabriek bijdragen aan het verwezenlijken van noordelijke ambities, zoals het ontwikkelen van een Health Data Valley en versterking van het regionale cluster van software- en AI-bedrijven. En een supercomputer vergroot de toekomstbestendigheid van grote publieke dataverwerkers als DUO en RDW in Groningen, zegt de NOM. Daarnaast maakt het Groningen een extra aantrekkelijke vestigingsplek voor bedrijven waarvoor onafhankelijke en veilige datasets en algoritmen van groot belang zijn.

De definitieve aanvraag voor het programma moet in mei van dit jaar bij de Europese Commissie worden ingediend. Dan moet ook duidelijk zijn of de regio bereid is de benodigde financiering op tafel te leggen.