Innovatie

Nu ook gratis menstruatieproducten op Hanze

Op de Hanzehogeschool hangen sinds deze week menstruatiekastjes, met daarin gratis maandverband en tampons. De producten zijn bedoeld voor studenten en medewerkers, maar ook buurtgenoten die het nodig hebben, kunnen er terecht, aldus Esther Smid, initiatiefnemer van de menstruatiekastjes.


Leestijd: 1 minuut

“Tien jaar lang was ik alleenstaande bijstandsmoeder met drie dochters. Dan kun je wel nagaan hoeveel maandverband, tampons, shampoo en andere verzorgingsproducten er doorheen gaan. Wij wonen in Beijum, een relatief arme wijk met veel weggeefkastjes. Ik weet nog hoe blij ik was toen ik in de weggeefkast van een buurvrouw een pakje maandverband vond”, vertelt Esther.

Dat ze van zoiets simpels als een pakje maandverband blij kon worden, deed Esther besluiten om bij haar eigen huis een weggeefkast met verzorgingsproducten te plaatsen. “Buren doneerden producten, het liep meteen als een tierelier.”

Voor iedereen toegankelijk

Toen Esther op de Hanze ging werken, ontdekte ze dat daar alleen betaalde automaten met menstruatieproducten hingen, en gratis maandverband was alleen verkrijgbaar bij servicepunten. Toen de Hanze besloot gratis producten ter beschikking te stellen, mocht Esther dat coördineren. Inmiddels hangt in elk gebouw minimaal één kastje. Omdat niet ieder gebouw een genderneutraal toilet heeft, hangen de kastjes ook op andere plekken.

De uitgiftepunten op de Hanzehogeschool, zogeheten MUP’s, zijn een samenwerking tussen de Hanzehogeschool en het Armoedefonds. Het Armoedefonds stelt producten beschikbaar, de Hanze tekent voor de faciliteiten.