Innovatie

Ook Engelse StemWijzer voor Groningse gemeenteraadsverkiezingen

De traditionele StemWijzer heeft in Groningen nu voor het eerst ook een Engelstalige variant. Deze ‘vote pointer’ is onderdeel van de campagne ‘IT’S YOUR CITY TOO’ om internationals in Groningen bij de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart te betrekken.


Leestijd: 2 minuten

De Engelstalige stemhulp bestaat uit 30 stellingen over Groningse verkiezingsonderwerpen die internationals kunnen helpen bij het maken van een keuze in het stemhokje. De variant van de StemWijzer in het Engels is te vinden op de Engelstalige verkiezingswebsite gemeente.groningen.nl/elections. De Nederlandstalige StemWijzer is te vinden op gemeente.groningen.nl/verkiezingen. 

De Engelstalige StemWijzer is een initiatief vanuit de gemeenteraad na de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing in november 2018 (44%). Vanuit de raad kwam de roep om niet-Nederlanders beter bij de verkiezingen te betrekken. Veel internationals weten niet dat ze mogen stemmen voor de gemeenteraad. Kiesgerechtigd zijn inwoners (achttien jaar en ouder) van de Europese Unie (EU) die op 31 januari bij de gemeente stonden ingeschreven en ook mensen van buiten de EU die minimaal 5 jaar achtereen in Nederland wonen. In de gemeente Groningen zijn dat er bijna 15.000.

‘IT’S YOUR CITY TOO’

De speciale campagne ‘IT’S YOUR CITY TOO’ wil deze internationals bereiken. De campagne wordt gevoerd op onder meer de social media en met andere uitingen zoals borden op straat en posters op plekken waar veel internationale studenten komen. In het Engels wordt uitgelegd dat veel internationals mogen stemmen voor de gemeenteraad van Groningen, waarom dat belangrijk is en hoe dat in z’n werk gaat.

In de campagne IT’S YOUR CITY TOO’ werken de gemeente en Het Akkoord van Groningen samen. Het Akkoord van Groningen is het strategisch samenwerkingsverband van overheden, onderwijs-, kennis- en zorginstellingen in de metropoolregio Groningen.

Kiesgerechtigde internationals krijgen een stempas thuis. Bij de stempas zit een brief van de burgemeester met op de achterkant Engelstalige informatie. Ook in de Verkiezingskrant die begin maart in de bus van alle kiesgerechtigden valt staat Engelstalige informatie. Informatie in het Engels over de verkiezingen komt ook op de website van de gemeente: gemeente.groningen.nl/elections. Ook over deelnemende politieke partijen zal daar Engelstalige informatie te vinden zijn.

De campagne probeert zo op verschillende manieren internationals in het Engels bij de verkiezingen te betrekken. Daarbij wordt ook contact gezocht met bijvoorbeeld studentenorganisaties. In voorbereiding op de campagne hebben studenten International Communication van de Hanzehogeschool onderzoek gedaan naar hoe internationale studenten meer betrokken kunnen worden bij de gemeenteraadsverkiezing. Dat was belangrijke input voor de campagne die is opgezet in nauwe samenwerking met internationals die uit landen als Letland, Iran, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Polen komen.