Met het project wil Wad van Waarde de bron van de plastic soep aanpakken, waar ook de Waddenzee last van heeft. Van het ingezamelde linnen zal sociale werkplaats Vanhulley nieuwe linnen zakken maken, die plastic zakjes kunnen vervangen.
Over Wad van Waarde
Wad van Waarde is een meerjarig programma van onder andere House of Design Groningen. Met het project willen de initiatiefnemers de overgang naar een circulair systeem versnellen. De alternatieve producten zijn gemaakt van lokale gewassen en natuurlijke (biobased) kunststoffen door regionale ondernemers.
Duurzame stof
Linnen is een duurzame stof. Het is stevig en kan oneindig vaak worden gewassen en worden hergebruikt. Bovendien wordt het gemaakt zonder giftige stoffen, microplastics en plastic afval, en is er minder water en er zijn er minder pesticiden voor nodig dan voor katoen. Wad van Waarde roept mensen daarom op hun oude huis-tuin-en-keuken-linnen in te leveren. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om linnen kleding die beschadigd is of die je niet meer draagt of past. Het linnen kan worden ingeleverd bij een van de aangesloten kringloopwinkels in Groningen. Op de website van Wad van Waarde zijn alle adressen te vinden.
Vlasproductie stimuleren
Linnen wordt gemaakt van vlas. Vroeger werd dat langs de hele Waddenkost verbouwd, maar toen de markt voor katoen uit verre oorden op gang kwam, werden het vlas en linnen te duur. Dat is jammer, volgens Wad van Waarde, want de teelt van vlas is weliswaar intensief, maar wel goed voor het verbeteren van de grond. Er is nauwelijks kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen voor nodig én insecten worden er blij van. Dit draagt bij aan de biodiversiteit. Om de vlasteelt te stimuleren heeft Wad van Waarde in samenwerking met Van de Bilt Zaden en Vlas BV en It Erfskip 5,75 hectare vlas ingezaaid bij enkele Friese boeren van de Agrarische coöperatie de Waadrâne. In de toekomst kunnen daarvan producten worden gemaakt.
Innovatie
Oud linnen over? Wad van Waarde maakt er duurzame zakken van
Het noordelijke project Wad van Waarde roept mensen op om oud linnen in te leveren. Het project wil van de duurzame stof nieuwe linnen zakken maken, om zo een alternatief te bieden voor plastic producten die in zee kunnen belanden, zoals plastic tasjes of microplastics van onze polyester kleding die via de wasmachine in zee komen.
Leestijd: 2 minuten