Innovatie

Primeur: systeem waarmee zorgverleners patiëntgegevens kunnen delen

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben deze week Zorgviewer gelanceerd: het eerste systeem in Nederland waarmee zorgverleners informatie over patiënten snel en eenvoudig uit elkaars zorgdossier kunnen inzien. Artsen van onder meer het UMCG gaan als eerste met het systeem werken.


Leestijd: 1 minuut

Met Zorgviewer gaat een langgekoesterde wens van veel ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen in vervulling: een betere uitwisseling van patiëntinformatie, zegt Dan Zhang, reumatoloog in het MCL en voorzitter van RIVO-Noord.

“In de zorg werken we veel met patiënten die door verschillende instellingen behandeld worden. Dat zorgt er regelmatig voor dat het behoorlijk ingewikkeld is en veel tijd kost om alle informatie over een patiënt in beeld te krijgen”, zegt Yoeri Zuidwijk, huisarts bij Dokter Drenthe en ook betrokken bij RIVO-Noord. “Dit was voor ons de belangrijkste drijfveer om aan de slag te gaan met één oplossing om dat te verbeteren.”

Landelijke primeur

Deze week ziet deze oplossing het levenslicht en daarmee heeft Noord-Nederland met Zorgviewer als eerste regio in Nederland nu een systeem waarmee zorginstellingen patiëntgegevens aan elkaar beschikbaar kunnen stellen. Dat gebeurt alleen met toestemming van de patiënt.  Verschillende artsen van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Tjongerschans, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Dokter Drenthe zijn de eersten die met Zorgviewer gaan werken vanuit hun eigen elektronisch patiënten dossier systeem.