Een psychose openbaart zich meestal voor het eerst als jongeren rond de 20 jaar zijn. Bij een kwart van de patiënten wordt de ziekte chronisch. De helft van de psychotici geneest gedeeltelijk en slechts een kwart herstelt helemaal. De ziekte heeft grote invloed op het leven van de jongeren, want zij kunnen hun opleiding niet afmaken, krijgen vaak geen werk en vinden meestal ook geen partner. Ze raken sociaal en emotioneel geïsoleerd, aldus Castelein.
De medisch sociologe volgde vijf lotgenotengroepen met in totaal 56 deelnemers in verschillende zorginstellingen in Nederland. De groepen stonden onder leiding van een verpleegkundige, die de praktische zaken regelde, maar die niet als gespreksleider functioneerde. In acht maanden tijd kwamen de deelnemers zestien keer bijeen. Per patiënt kostte de lotgenotengroep gemiddeld 250 euro, wat in de zorg een zeer laag bedrag is.
Castelein heeft met hulp van ZonMW, de organisatie voor zorgvernieuwing in Nederland, een handboek voor het opzetten van lotgenotengroepen voor psychotici gemaakt. Ook is er een dvd en een website ontwikkeld voor beleidsmakers en patiënten. Castelein pleit voor opname van de groepsgesprekken in het reguliere zorgaanbod.
Innovatie
Psychotici hebben baat bij lotgenotengroep
Mensen die lijden aan een psychose, hebben baat bij deelname aan een lotgenotengroep. Gesprekken met medepatiënten geven steun en verbeteren de kwaliteit van hun leven. Bovendien verminderen de negatieve symptomen van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek waarop medisch sociologe Stynke Castelein van het Universitair Medisch Centrum Groningen deze maand promoveert. Castelein toont als eerste ter wereld aan dat psychotici tegen minimale kosten veel baat hebben bij lotgenotencontact. Tot nu toe werd aangenomen dat groepsgesprekken geen zin hadden voor psychotici wegens de stemmen die zij in hun hoofd horen.
Leestijd: 1 minuut