Innovatie

Realiseer met hulp van de provincie een eigen zonnedak

Het realiseren van zonnepanelen op grote daken is eenvoudiger dan veel mensen denken. Het helpt bovendien bij het verduurzamen van Nederland. Groningen kent veel geschikte bedrijfsdaken. In de gemeentes Oldambt, Westerkwartier, Hogeland en Groningen is dit kansrijk omdat er een goed net ligt. De provincie Groningen biedt gratis ondersteuning bij het onderzoeken en ontwikkelen van je eigen zonnedak. Geïnteresseerden leren via een webinar in 4 stappen hoe dit werkt.


Leestijd: 2 minuten

In de provincie Groningen liggen maar liefst 6.400 grote daken er nog ongebruikt bij met een oppervlak van minstens duizend vierkante meter per dak. Deze daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Veel dakeigenaren weten dit niet of het lijkt hen ingewikkeld om een eigen zonnedak te ontwikkelen. ‘Als we hebben uitgelegd hoe het werkt, hoe we met partners onafhankelijk adviseren om tot een gefundeerde businesscase te komen, dan willen veel ondernemers aan de slag’, vertelt Sander Simonse van bureau Over Morgen. Met een ervaren team helpt hij in opdracht van provincies en gemeenten in heel Nederland ondernemers en instanties bij het realiseren van zon op daken. 

Betrouwbare hulp
Simonse: ‘Wij vragen op jouw naam de subsidie aan en we controleren via een persoonlijke dakscan of het dak geschikt is en we helpen bij het aanvragen van SDE++-subsidie. Dit financiert de provincie en is geheel vrijblijvend. Het is fijn dat ondernemers via de provincie en ons onafhankelijke en betrouwbare hulp krijgen in het woud van regels en aanbieders van zonnepanelen.’ Na het verkrijgen van een SDE+-subsidie is opnieuw vrijblijvend de keuze of je een zonnedak wilt. Hierin ondersteunt ook de provincie Groningen, lees hierover meer.

Van lokaal, voor lokaal
In Groningen werkt Over Morgen samen met Energie VanOns, een energiebeweging die lokale energiecoöperaties ondersteunt. ‘Met hulp van de provincie en jouw gemeente kun je in vier stappen veilig, verantwoord en zorgeloos schone energie opwekken. Hoe mooi is het om de energie die je opwekt met jouw zonnedak weer in te zetten in je eigen regio, dorp of wijk? Wij zorgen ervoor dat het geld wordt ingezet voor meer leefbaarheid’, zegt Wouter van der Galiën van Energie Vanons.

Laat je ontzorgen
‘Bij het realiseren van zonnepanelen komen verschillende dingen kijken. Zo heb je subsidie nodig, moet je weten of je dak geschikt is, wil je de beste businesscase op basis van het aantal zonnepanelen dat op het dak past en je financieringsmogelijkheden. En je wilt een goede vakman die het zonnedak aanlegt. Bij dit alles helpen en ontzorgen we de ondernemer via Verzilver uw Dak’, legt Simonse uit. 

Webinars
Natuurlijk is dit iets waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Daarom zijn er de komende tijd webinars waarin we je uitleggen over het verzilveren van daken met zonnepanelen. Dakeigenaren krijgen tijdens zo’n webinar inzicht in de te nemen stappen, de economische mogelijkheden van hun dak of de opties voor eventuele financiering. Ook krijgen ze informatie over de SDE++ subsidie en het aanvragen daarvan. De webinars zijn voor bedrijven in 4 Groningse gemeentes: Oldambt, Westerkwartier, Hogeland en Groningen. Ze worden gehouden op 7 en 9 juli en 8 en 10 september. Meer informatie en aanmelden: www.overmorgen.nl/zonneenergie.