Innovatie

Sensortechnologie en robotica ingezet door Ommelander Ziekenhuis Groep

Een robotpak, een robotarm en sensortechnologie: bij het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten werken ze aan plannen om veel meer te doen met de allernieuwste technologie in de zorg. Dat bleek vrijdag tijdens een werkconferentie.


Leestijd: 3 minuten

Afgelopen vrijdag 13 maart vond, op initiatief van de Ommelander Ziekenhuis Groep, in samenwerking met het Zorg Innovatie Forum, een belangrijke werkconferentie plaats op de locatie Lucas in Winschoten.

Aan deze conferentie namen onder andere deel Midden en Klein Bedrijven (MKB), zorgprofessionals en vertegen¬woor¬digers van kennisinstellingen (o.a. Vilans). Samen met medewerkers uit de zorg van de Ommelander Ziekenhuis Groep , Lentis en Oosterlengte, verkenden zij hoe een aantal kwaliteitsverbeteringen in de zorg kunnen worden doorgevoerd.

Robotica

De Ommelander Ziekenhuis Groep streeft naar het optimaliseren en verbeteren van zorgprocessen, maar ook om via de inzet van sensortechnologie (robotica), arbeidsbesparing en arbeidsverlichting te realiseren.

De deelnemers aan de conferentie bespraken onder andere het inzetten van een echoscopische robotarm, een exoskelet (robotpak), sensormatjes, robotica en de medische kaart.
Onder voorzitterschap van Jan Cooijmans, voorzitter Raad van Bestuur van de Ommelander Ziekenhuis Groep, vond na afloop van de bijeenkomst een plenaire terugkoppeling plaats over de uitkomsten van de besproken onderwerpen en de toekomstverwachtingen.

Plannen

De plannen die de Ommelander Ziekenhuis Groep en het Zorg Innovatie Forum naar aanleiding van de uitkomsten van de conferentie als eerste prioriteit willen uitzetten zijn:
a. het gebruik van het exoskelet en b. het gebruik van een medische kaart.

Het exoskelet: samen met het bedrijfsleven en partijen als het UMCG, zorgverzekeraar Menzis en de verpleeghuizen van Lentis en Oosterlengte, gaat de Ommelander Ziekenhuis Groep kijken naar mogelijkheden om de revalidatie van bijvoorbeeld CVA-patiënten te bespoedigen. Door het inzetten van robotica, kunnen loopbewegingen van CVA-patiënten beter ondersteund worden, hetgeen de revalidatie van deze groep patiënten sterk bevordert en het personeel fysiek ontlast.

Dit exoskelet wordt momenteel alleen nog maar in een tiental instellingen in Japan toegepast. Het Zorg Innovatie Forum en de Ommelander Ziekenhuis Groep proberen samen met het bedrijfsleven, het robotpak in het Noordoost-Groningse ziekenhuis toe te passen

De medische kaart: is een product waar zowel schriftelijk als digitaal medische patiëntengegevens op ingevuld kunnen worden. De digitale versie herkent alle ziekteverschijnselen en geeft naar aanleiding hiervan ook een behandelmethode aan. De schriftelijke versie van de medische kaart wordt doorgedrukt in een andere taal, waardoor de doordruk in het buitenland (denk bijvoorbeeld aan een ongeluk) aan een arts/specialist kan worden overhandigd en deze meteen een diagnose kan stellen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft de medische kaart akkoord bevonden. Samen met Rovecom, de ontwerper van de kaart, en andere MKB-bedrijven, wil de Ommelander Ziekenhuis Groep met een aantal partijen uit de zorg, komen tot vernieuwende technieken op dit gebied.

Op de locatie Lucas gaat men onderzoeken of een pilot over het gebruik van de medische kaart ingezet kan worden op de Spoed Eisende Hulp.

Tijdens deze conferentie zijn nog vele andere initiatieven en gedachten besproken. Deze worden de komende tijd verder uitgewerkt. Eén van deze onderwerpen zijn het sensormatje. Dit matje kan worden ingezet voor onder andere somatische en decubituspatiënten. Door dit matje bijvoorbeeld onder de patiënt (op matras/stoel) te leggen, is de verwachting dat een verdere doorontwikkeling hiervan zal leiden tot het continu meten van bijvoorbeeld de hartfrequentie, lichaamstemperatuur en bloeddruk.
Tot slot is er nog een werkgroep opgericht, die zich bezig zal houden met het bed en de brancard van de toekomst. Hierbij wordt fundamenteel gekeken naar een optimaler vervoer en verpleging van patiënten.

Aanleiding onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek om verbeteringen in de zorg door te voeren, was een oproep van de voormalig burgemeester van Winschoten, Janny Vlietstra en voorzitter Raad van Bestuur Ommelander Ziekenhuis Groep, Jan Cooijmans. Inzet van deze oproep was om op een vernieu¬wen¬de manier naar oplossingen te zoeken voor de toenemende en steeds duurder wordende zorgvraag in een situatie waarin in zorgbudgetten moet worden gesnoeid, de vergrijzing volop gaande is en er een krapte op de arbeidsmarkt werd voorzien.

Beiden hebben de directeur van het Zorg Innovatie Forum, Karin Kalverboer, benaderd om hierover met hen mee te denken. Dit heeft geresulteerd in de instelling van een brede taskforce, onder voorzitterschap van Willem Vermeend, rondom de uitvoering van de showcase ‘Zorg voor de Toekomst.’ Financieel is dit ondersteund door het ministerie van VWS. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, heeft aangegeven dat robots een essentiële rol gaan spelen in de gezondheidszorg.