Innovatie

SP pleit voor meer financiële steun voor horeca

De Groningse SP-gemeenteraadsfractie wil dat burgemeester Schuiling zich meer inzet voor financiële steunmaatregelen voor horecaondernemers. Volgens de partij ontstaan er duivelse dilemma’s. Het water staat de horecazaken vaan tot aan de lippen en daardoor zorgen financiële belangen voor een te grote spanning en druk op het naleven van de coronamaatregelen.


Leestijd: 1 minuut

'Uitstellen van heropening terrassen is klap in het gezicht van de horeca!'
'Uitstellen van heropening terrassen is klap in het gezicht van de horeca!'

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “De gemeente probeert met extra terrassen en kwijtscheldingen van lokale belastingen de horeca te steunen. Iedereen moet de coronamaatregelen naleven en de gemeente en politie moeten hierop handhaven.” 

Volgens Dijk heeft dit wel gevolgen voor de inkomsten van ondernemers: “Het handhaven van de coronamaatregelen betekent dat horecaondernemingen minder gasten kunnen ontvangen en dus minder inkomsten hebben. We zien en horen de problemen die horecaondernemingen hiermee hebben. De oplossing is niet om de coronamaatregelen ten koste van gezondheidsrisico’s te versoepelen, maar om bij het kabinet voor meer financiële steun te pleiten.” 

De afgelopen dagen is er volgens de SP discussie ontstaan over de coronamaatregelen in de horeca en het uitgaansleven. Tijdens uitgaansavonden werden meerdere uitgaansgelegenheden te druk bezocht. Sommige mensen pleiten voor versoepeling van de maatregelen in de horeca. Dijk: “Gelukkig is het aantal coronabesmettingen in Groningen relatief laag gebleven. Maar dat moeten we echt zo houden. Laten we vertrouwen op de wetenschap, adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en de maatregelen die zij voorstellen en ons hier zoveel als mogelijk aan houden.” 

De SP stelt voor dat burgemeester Schuiling samen met horecaondernemingen en Koninklijke Horeca Nederland bij het kabinet gaat pleiten voor meer financiële steun. “Wat de KLM kan, moeten de Groningse horeca en burgemeester samen veel beter kunnen”, aldus Dijk.