Innovatie

Sporthypnose helpt Groningers om beter te presteren tijdens het sporten

Jerymias Pirsouw heeft een bijzondere methode om mensen te helpen hun sportprestaties te verbeteren: hij brengt ze tijdens een speciale training in Ten Boer onder hypnose. Zo kunnen deelnemers hun diepste angsten en twijfels overwinnen. "Je kunt gewoon veel meer dan je denkt."


Leestijd: 2 minuten

Sporthypnose helpt Groningers om beter te presteren tijdens het sporten
Sporthypnose helpt Groningers om beter te presteren tijdens het sporten

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. Van jongs af aan deed Pirsouw zelf veel aan sport. Hij deed onder andere uitdagende vechtsporten als judo, karate en kickboksen. Maar hij merkte dat er bij sport ook een belangrijk mentaal aspect komt kijken om te kunnen presteren, ongeacht of je gemotiveerd genoeg bent. 

"Wij zijn als mensen heel vatbaar voor suggesties. Kijk maar naar hoe marketing werkt, en hoe invloedrijk het lezen van kranten is. Je brein neemt informatie op en gaat daar iets mee doen. Ik wilde kijken hoe dat eigenlijk bij sporten werkt", legt Pirsouw uit. 

Hij volgde een NLP-opleiding en deed een master waarin hypnose werd behandeld. "Toen ging er een hele wereld voor me open. Je komt in het land van de onbegrensde mogelijkheden: het grootste obstakel om te kunnen presteren zit namelijk niet in het fysieke, maar veel meer tussen je oren", legt Pirsouw uit.
 
De beslissing om te gaan sporten is een hindernis op zich. "Je kunt jezelf wijsmaken dat je te druk bent, te moe bent, geen vervoer hebt om te gaan sporten, et cetera. Maar met hypnose kun je mensen toch zover krijgen om te beginnen met sporten", vertelt Pirsouw enthousiast. 

Als bevoegd hypnotiseur wil hij mensen op de juiste weg brengen via sporthypnose, tijdens trainingen die hij geeft in Ten Boer. Pirsouw pakt dat als volgt aan. Hij brengt mensen in een trance, zodat ze rustig worden. Alle overbodige stress, informatie en kennis uit het dagelijks leven die normaal ergens in je hoofd zitten, worden opzij gezet. Met een leeg hoofd zijn mensen vatbaarder voor positieve informatie en kun je als het ware het brein 'programmeren'.

Maar onder hypnose gaan, is dat dan niet spannend? Nee, dat is het niet, vindt Pirsouw. Hij benadrukt dat er bij zijn techniek geen sprake is van 'showhypnose', zoals hij de hypnotiseurs op televisie omschrijft die met veel bombarie deelnemers manipuleren en gekke dingen laten doen. "Ik wil het in positieve zin gebruiken en mensen ermee helpen."

Hypnose komt bovendien de hele dag al op je pad. "Als je in de supermarkt loopt, word je ook continu beïnvloed om bepaalde keuzes te maken. En de grootste hypnotiseur zit bij je thuis, dat is namelijk je tv. Als je een spannende film of een emotioneel programma als All You Need Is Love kijkt, kun je daar ook helemaal in opgaan. Mensen vinden zo'n hypnoseshow spannend, maar in wezen doen we dus niet anders."

Nu heeft Pirsouw er zijn werk van gemaakt om mensen met hypnose te helpen om hun grenzen te doorbreken. "Ik zie het als mijn taak om mensen rustig de vrijheid te bieden om open te staan voor nieuwe dingen. Zodat je gaan nadenken over wat je jezelf hebt wijsgemaakt en denkt: wacht eens even, eigenlijk kan ik veel meer dan ik dacht."