Innovatie

Startup Enatom komt met app voor medische scholing: “Het menselijk lichaam in een app”

Met geanimeerde 3D-visualisaties die dichtbij de realiteit staan, is Enatom de anatomie-Atlas van de toekomst. De Groningse startup staat in juni op het grootste techfestival van Europa: The Next Web (TNW) in Amsterdam. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. “Een soort simulator van het menselijk lichaam”, zo noemt oprichter en CEO Lusanne Tehupuring de nieuwe app voor medische scholing die Enatom in samenwerking met het UMCG ontwikkelde.


Leestijd: 2 minuten

Startup Enatom komt met app voor medische scholing: “Het menselijk lichaam in een app”
Startup Enatom komt met app voor medische scholing: “Het menselijk lichaam in een app”

Tehupuring: “We hopen hiermee de kloof tussen theorie en praktijk als het gaat om anatomische kennis te verkleinen. Studenten gaan nu direct vanuit de boeken naar een snijzaal om daar in de realistische setting van een menselijk lichaam de opgedane kennis te kunnen toepassen. Daar komt nu een stap tussen.”

De 3D-beelden kunnen bekeken worden op computers, tablets, telefoons en met VR-brillen. Op die manier vormt Enatom een mooi naslagwerk dat er ten alle tijden bij gepakt kan worden. Handig voor medici in opleiding, maar ook voor zorgprofessionals als bij- of nascholingsinstrument.

Een idee vanuit het UMCG

“Het initiële idee voor Enatom gaat al een jaar of acht terug”, vertelt Tehupuring. “Janniko Georgiadis is hoofd Sectie Anatomie en Medische Fysiologie bij het UMCG en geeft anatomieonderwijs op de snijzaal. Hij zag wat er allemaal mogelijk was op het gebied van 3D-visualisaties en heeft mijn collega’s Fabian Debats en Stefan Vogelzang destijds gevraagd of ze ook het menselijk lichaam realistisch konden visualiseren.”

In de jaren daarna is er veel tijd en moeite gestoken in de ontwikkeling van de applicatie. Iets waar veel bij komt kijken. Wat is er mogelijk? Welke technologieën zijn er nodig? Hoe kunnen we de beelden goed streamen in een app? “Uiteindelijk kwam Enatom als bedrijf in 2022 tot stand. Veel eerder had ook niet gekund. De technologie is er nu pas klaar voor.”

The Next Web

Op 15 en 16 juni staat Enatom op TNW, het grootste techfestival van Europa. “Wij zijn met vier andere noordelijke startups geselecteerd om deel te nemen aan het festival, omdat er veel van ons verwacht wordt. Ons werk is baanbrekend. Tot nu toe hebben we geen enkele partij in de wereld gevonden die net als wij fotorealistische content op deze manier visualiseert.”
“We hopen dat het festival ons wat oplevert”, zegt Tehupuring. “Er komen veel mensen met interesse in innovatie. We kunnen onszelf hier goed op de kaart zetten, ons netwerk uitbreiden en onze zichtbaarheid vergoten onder (buitenlandse) investeerders.”

Toekomstplannen

Inmiddels hebben verschillende universitaire ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en België aangegeven interesse te hebben in de applicatie. En ook vanuit Dubai komt interesse. “Het Midden-Oosten, met name de Golfregio, is voor ons heel interessant. Er wordt daar veel geïnvesteerd in de zorg. En er is bijvoorbeeld soms vanuit religieuze overwegingen geen snijzaalonderwijs mogelijk, Enatom kan in dergelijke situaties een waardevolle toevoeging zijn in de medische opleiding. Dat maakt dat er voor Enatom in die regio veel kansen zijn.”

De ambities voor de toekomst van Enatom zijn groot. “Ik hoop dat we vanuit Groningen de wereld kunnen veroveren. Het is aan de noordelijke startups om te laten zien dat er hier hele bijzondere dingen gebeuren en hele waardevolle ideeën ontstaan.”