Innovatie

Training in suïcidepreventie voor studenten Social Work

Studenten Social Work van de Hanzehogeschool krijgen een online workshop suïcidepreventie. De workshop wordt verzorgd door Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij trainen dit schooljaar ruim 100 studenten hoe je met suïcidaal gedrag om kunt gaan.


Leestijd: 2 minuten

Training in suïcidepreventie voor studenten Social Work
Training in suïcidepreventie voor studenten Social Work

Goede basis

Marijke de Stoppelaar is docent Social Work en ziet de workshop als een goede toevoeging op het huidige curriculum. “Studenten krijgen niet alleen te maken met cliënten die suïcidale gedachten hebben, maar soms zijn ze ook als eerste bij iemand die een poging heeft gedaan. Wij vinden het belangrijk om ze een goede basis mee te geven en handelingsvaardiger te worden om met suïcidaal gedrag om te gaan in hun stage en toekomstig werk."

Angstig om erover te praten

Tess is student Social Work en heeft tijdens haar stage meegemaakt hoe het is om iemand te vinden die suïcide heeft gepleegd of een poging heeft ondernomen. “Dit heeft nogal impact op mij gehad als stagiair binnen het werkveld en nu nog steeds als beginnend professional. Het heeft mij angstig gemaakt om te praten met patiënten over zijn/haar suïcide wens. De workshop heeft mij weer geleerd dat het juist belangrijk is om deze suïcide gedachtes te bespreken met een cliënt. Ik heb handvatten gekregen hoe ik er voor mezelf mee om kan gaan."

Gedachten direct benoemen

In de workshop van 2 uur leren studenten welke signalen iemand die aan zelfmoord denkt kan geven aan de omgeving en hoe je daarnaar kan vragen. En hoe je vervolgens samen hulp zoekt. Het is best spannend om direct te vragen of iemand aan zelfmoord denkt. In de workshop krijgen de studenten hiervoor handvatten en oefenen zij zo’n gesprek; zij leren dat je er echt iemand mee kan helpen door de gedachten direct te benoemen. 113 is blij met dit initiatief en met deze samenwerking. “Wellicht is het ook een stimulans voor andere opleidingen. Onze insteek is altijd dat suïcidepreventie een zaak is van ons allemaal”, aldus Consultant 113 Academy en Trainer Karen Keukelaar.

Voor elke Nederlander die het gesprek ook wil leren is een gratis training suïcidepreventie op www.vraagmaar.nl beschikbaar. Deze duurt één uur.