Innovatie

UMCG doet onderzoek naar oorzaken vermoeidheidsziekte ME

Het UMCG gaat onderzoek doen naar het ontstaan en de oorzaken van vermoeidheidsziekte ME. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van data en biomateriaal uit Lifelines. Dit is een groot onderzoeksprogramma naar gezond ouder worden, waarvoor er sinds 2006 van 167.000 mensen uit Noord Nederland gegevens en lichaamsmaterialen worden verzameld.


Leestijd: 1 minuut

ME/CVS is een ernstige en chronische systeemziekte die leidt tot aanzienlijke beperkingen. Patiënten lijden aan een hevige uitputting na een kleine inspanning, en hebben ook andere klachten zoals bijvoorbeeld pijn en geheugen-en concentratieproblemen. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Daardoor zijn er ook weinig effectieve behandelingen.

Hoofdonderzoeker vanuit het UMCG is Judith Rosmalen. De hoeveelheid data en biomaterialen die er vanuit Lifelines beschikbaar zijn, is volgens haar de grote kracht van dit onderzoek. De onderzoekers hebben daardoor veel biomedische gegevens en biomaterialen van patiënten met ME/CVS. “We hebben mensen gevonden die in de loop van die tien jaar ME/CVS ontwikkelden en van wie we dus ook biomaterialen en gegevens hebben van voordat ze ziek werden. Al die patiënten gaan we op allerlei manieren vergelijken met gezonde Lifelines deelnemers en met deelnemers met andere chronische ziektes zoals MS of Post-COVID. En we kunnen ook terugkijken: welke biomedische veranderingen zien we bij mensen die ME/CVS gekregen hebben? Hopelijk levert dat aanknopingspunten op voor betere diagnostiek en behandeling”, zo stelt ze.

Het UMCG heeft voor het onderzoek een subsidie gekregen van 4 miljoen euro.