Innovatie

UMCG: Hersencellen weg door oogziektes

Bepaalde oogziektes zorgen ervoor dat grijze cellen in een specifiek deel van de hersenen verdwijnen. De cellen lossen op in het deel dat het gezichtsveld bepaalt. Dit gebeurt, omdat de grijze massa geen signalen meer ontvangt, zo blijkt uit onderzoek onder leiding van hersenonderzoeker Frans Cornelissen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De problemen doen zich voor bij ziektes die meestal bij ouderen voorkomen als maculadegeneratie (slijtage van het netvlies) en glaucoom, een vorm van staar. De onderzoekers publiceren hierover maandag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Brain.

Bij maculadegeneratie en glaucoom gaan er geen signalen meer naar de zogeheten visuele cortex omdat het netvlies is aangetast. De onderzoekers ontdekten met behulp van MRI-scans een verband tussen deze aangetaste plaats in het netvlies en met de plek met de verminderde hoeveelheid grijze cellen.

Hieruit blijkt dat hersenen zich op late leeftijd nog kunnen aanpassen, concluderen de onderzoekers. Ook stellen zij dat bepaalde behandelmethoden bij oogziektes geen effect meer zullen hebben, omdat de hersenfuncties al te veel zijn aangetast.