Innovatie

UMCG onderzoekt aanwezigheid virusdeeltjes in aerosolen

Het UMCG gaat samen met de universiteit van Twente onderzoek doen naar de verspreiding van virusdeeltjes in aerosolen, oftewel minuscule vochtdruppeltjes in de lucht.


Leestijd: 1 minuut

UMCG onderzoekt aanwezigheid virusdeeltjes in aerosolen
UMCG onderzoekt aanwezigheid virusdeeltjes in aerosolen

Onderzoeker Mariëtte Lokate zet mensen die positief zijn getest op het virus in een ruimte. Vervolgens wordt een microbiologische airsampler gebruikt om de lucht in de ruimte meten op het moment nadat iemand heeft gepraat, gehoest of geniest. “De airsampler zuigt lucht op. De kleinste deeltjes in die lucht komen terecht in een vloeistof, die we vervolgens testen op aanwezigheid van het coronavirus”, zegt Lokate. 

Uiteindelijk gaat Lokate ook onderzoeken of de virusdeeltjes nog leven en hoeveel het er zijn. “Een volgende stap is om te kijken of aerosolen het coronavirus over kunnen brengen.” Er is ook extra aandacht voor patiënten die bijvoorbeeld een zuurstofmasker nodig hebben. Lokate wil weten of op die momenten er extra kans is op verspreiding via aerosolen. Dat is belangrijk voor artsen en verpleegkundigen. 

Corona patiënten gezocht
Voor haar onderzoek vraagt Lokate de komende maanden patiënten en medewerkers van het UMCG die positief testen op het coronavirus om mee te werken aan deze tests. Naar verwachting zijn in december van dit jaar de resultaten van het onderzoek bekend maken.  ​​

Over aerosolen is al een flinke tijd veel te doen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het RIVM gingen er tot nu toe vanuit dat het virus zich niet in grote mate via de kleine druppeltjes verspreid. Zij stellen dat besmetting vooral plaatsvindt via grote druppels bij niezen of hoesten. Andere wetenschappers stellen dat aerosolen juist lang in een ruimte blijven hangen en daardoor gevaarlijk zijn.