De eiwitten die onderzocht worden, zijn afkomstig uit melk en wei. Eerst wordt gekeken of ze bij kunnen dragen aan de gezondheid van mensen, dan wordt onderzocht of ze eruit te halen zijn, eventueel gemodificeerd moeten worden en toepasbaar zijn in voedingsmiddelen. Dit kan zuivel zijn, maar ook bijvoorbeeld brood.
Het onderzoek gaat naar verwachting vier jaar duren. Dat de overgewichtbestrijdende eiwitten in het voedsel te vinden zijn, kan nog wel vijf jaar duren. Friesland Foods verwacht geen doorbraak op het gebied van bestrijding van obesitas. ,,Bewegen blijft nog altijd het belangrijkste als je af wilt vallen. Maar we kunnen er wel een rol in spelen en bovendien levert het onderzoek extra kennis op”, aldus een woordvoerder
Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met Newtricious, Agrotechnology & Food Sciences Group Wageningen UR en Angteq B.V.
Innovatie
UMCG onderzoekt overgewichtbestrijdend eiwit
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat samen met onder andere Friesland Foods onderzoek doen naar gezonde eiwitten. Het doel is om eiwitten te vinden die overgewicht en daarmee ook aandoeningen als hart- en vaatziekten, te voorkomen.
Leestijd: 1 minuut