Innovatie

Voedselbos Zernike Campus: proeftuin en collegezaal ineen

Op de Zernike Campus, in de achtertuin van Building, is eind vorig jaar het eerste deel van een voedselbos aangeplant, zo schrijft de Groninger Ondernemers Courant. En niet zomaar eentje, het is een proeftuin, levend laboratorium en collegezaal ineen. Studenten kunnen er onderzoek doen en buitencolleges volgen en medewerkers van bedrijven op Zernike zijn er welkom om een frisse neus te halen. Het bos is deels gefinancierd met geld uit het Ondernemersfonds.


Leestijd: 2 minuten

Het voedselbos is een initiatief uit het Koploperproject, dat eerder ook zorgde voor een bos op bedrijventerrein Euvelgunne. Dit bos was niet alleen het eerste bos van de stichting, maar had ook de landelijke primeur: het was het eerste bos op een bedrijventerrein, met meerdere ondernemers als eigenaar. Na ‘Euvelgunne’ – met een kleine 3.000 bomen – volgde ook nog een bos op Westpark en nu dus ook op de Zernike Campus. 

Het voedselbos op de Campus staat op het terrein van de Hanze. Het heeft, net als de andere bossen, meerdere deelnemers: toe nu toe twintig in  totaal. Bedrijven kunnen deelnemer worden door een stukje bos te kopen. De minimum afname is 10 vierkanter meter voor 350 euro. Ook 50 vierkante meter à 1.100 euro is een optie. Het ‘gouden’ pakket is het meest uitgebreid: 250 vierkante meter voor 5.000 euro. Inmiddels is ruim 90 procent van het bos geadopteerd, vertelt Bart Joling van het Koploperproject. Bedrijven en organisaties als Iwink, Donkergroen, BioBTX, Maripaan, Hanze en Ten Stripes zijn nu deelnemer in een stukje bos. 

Maripaan is een van de grote deelnemers, met in totaal 250 vierkante meter bos. De redenen voor Maripaan om een stukje bos te adopteren? Vergroening van de wereld, zegt Max Papo van Maripaan, evenals het terugdringen van de hittestress op bedrijventerreinen. Daarnaast wijst hij op het eigen gebrouwen Graansilo-bier, waarvan al meerdere specials op de markt kwamen. “Ik zou me goed kunnen voorstellen dat we bepaalde vruchten of gewassen uit het voedselbos gaan gebruiken voor zo’n Gronings speciaalbiertje.” 

Het voedselbos op Zernike bestaat uiteindelijk – een deel moet nog worden aangeplant – uit zo’n 950 bomen en struiken. Het is niet zomaar een verzameling van groen bij elkaar, verduidelijkt Joling. In tegendeel zelfs, zegt hij: “Het is een zorgvuldig ontworpen ecosysteem waar eetbare planten, struiken en bomen in lagen samenwerken. Denk aan appelbomen, hazelaars, aalbesstruiken en zelfs moerbeien. Deze aanpak verbetert de bodemkwaliteit, neemt CO₂ op, en biedt een leefgebied voor vogels, insecten en andere dieren.”

Colleges en workshops, middenin het groen

Maar dit bos is meer dan alleen natuur: het is ook een openluchtklaslokaal – de enige van de stad – waar studenten straks les kunnen krijgen en onderzoek kunnen doen, zo vertelt Piet Zijlstra van Building. “Colleges en workshops kunnen midden in het groen plaatsvinden, wat leren niet alleen effectiever maakt maar ook inspirerender.” Verschillende ‘schools’ van de Hanze hebben volgens Zijlstra al interesse getoond, van Voeding & Diëtiek tot Built Environment, waar onder meer de studie Bouwkunde onder valt.

Het Voedselbos is niet alleen voor de onderwijsinstellingen een aanwinst, maar ook voor bedrijven en werknemers op de Campus. “Voor hen is het een ontmoetingsplek”, zegt Zijlstra. Hij wijst daarnaast ook op Milieufederatie Groningen, die sensoren heeft geplaatst om biodiversiteit te meten. Een deel van het bos staat er al, het resterende deel wordt deze periode aangeplant.