Innovatie

Zwangere vrouwen kunnen thuis hartfilmpje van baby maken

Zwangere patiënten van het UMCG kunnen vanaf deze week thuis een hartfilmpje (CTG) maken van hun ongeboren kind. Vrouwen die vanwege medische redenen vaker voor controle naar het ziekenhuis moeten, hoeven zo minder vaak heen en weer te reizen.


Leestijd: 1 minuut

Zwangere vrouwen mogen een mobiel CTG-apparaat mee naar huis nemen en meten vervolgens zelf de registratie van de hartslag van de baby en de druk van de baarmoederwand, waarmee harde buiken en eventuele weeën worden geregistreerd. 

Een makkelijk apparaat

Niet elke zwangere vrouw krijgt een mobiel CTG-apparaat mee naar huis. Hij is er speciaal voor zwangeren in een zogenoemde medische zwangerschap die vaker op controle moeten komen dan normaal.

Zodra de zwangere een hartfilmpje van ongeveer 30 tot 45 minuten heeft kunnen maken, worden de beelden in het Centrum voor Zwangeren bekeken door één van de artsen. Die belt de patiënt binnen een paar uur terug en bespreekt de resultaten. Hoe vaak iemand thuis een hartfilmpje moet maken, is afhankelijk van de indicatie. Het ziekenhuis heeft drie mobiele CTG-apparaten in huis.