Innovatie

Zwangerschap en menopauze beïnvloeden risico op hersenbloedingen bij vrouwen

Zwangerschap en menopauze beïnvloeden het risico bij vrouwen op hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen. Toch is er, in tegenstelling tot bij mannen, nog veel onbekend over hersenbloedingen bij vrouwen. Een groep internationale, vrouwelijke neurologen onder leiding van het UMCG en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doen een dringende oproep om die kenniskloof te dichten.


Leestijd: 2 minuten

Toen arts-onderzoeker Mariam Ali van het LUMC vorig jaar op zoek was naar een overzichtsartikel naar hersenbloedingen bij vrouwen kon ze dat niet vinden. Niet zo gek, want zo’n artikel bestond op dat moment ook nog niet. Dan doen we het zelf maar, was haar gedachte en onder begeleiding van haar promotor, vasculair neuroloog en hoogleraar Marieke Wermer van het UMCG, begon ze aan het schrijven van een artikel. 

Het resultaat verscheen afgelopen donderdag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology. Daarin schrijven zij over de man-vrouwverschillen bij bloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen.

Mag een vrouw persen tijdens de bevalling?

Volgens Ali hebben vrouwen over het algemeen een hoger risico op bepaalde soorten hersenbloedingen, vooral naarmate ze ouder worden en tijdens bepaalde fasen van hun leven, zoals zwangerschap en menopauze. “Maar we schrijven ook dat er nog heel veel onbekend is. Bijvoorbeeld of een vrouw met een vaatafwijking mag persen tijdens de bevalling. Ons artikel is dus ook echt een ‘call to action’.”

Om tot hun bevindingen te komen, zetten de onderzoekers de belangrijkste literatuur over man-vrouwverschillen bij hersenbloedingen op een rij. Daaruit komen verschillende nieuwe inzichten naar voren. Bijvoorbeeld dat hormonen een rol spelen, vooral als het gaat om de afname van oestrogeen tijdens en na de menopauze. “Maar welke rol die hormonen precies spelen en of hormoongebruik rondom de menopauze juist een positieve of negatieve werking heeft, weten we nog niet. Het zijn dat soort gaten in onze kennis die we moeten dichten, willen we de juiste voorlichting en zorg geven aan vrouwen”, zegt Wermer.

Meer aandacht voor hersenbloedingen bij vrouwen

De onderzoekers hopen dat er dankzij hun artikel meer aandacht komt voor hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen bij vrouwen, met als uiteindelijke doel de gezondheidsresultaten bij vrouwen te verbeteren. “Zoals we nu ook zien op het gebied van vrouwencardiologie ”, zegt Wermer. “Laten we daar een voorbeeld aan nemen.”