Nieuws

Academiegebouw RUG van LEGO definitief naar Groningen

Het LEGiO-museum in Grootegast heeft een bijzondere aankoop gedaan: het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), bestaande uit zo’n 70.000 LEGO-steentjes. Het bouwwerk is gemaakt door voormalig RUG-student Johannes Bey, die het gebouw na zijn afstuderen in 2023 in dozen meenam naar zijn geboorteland Duitsland.


Leestijd: 1 minuut

Bey werkte tijdens zijn masteropleiding Euroculture aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zo’n vier jaar aan het gebouw. Het bouwwerk is bijna 1.80 lang, 65 cm breed en de toren, het meest markante onderdeel van het gebouw, is maar liefst 144 cm hoog. 

Het museum in Grootegast had contact gezocht met Bey, met het verzoek het bouwwerk tijdelijk in bruikleen te krijgen. Niet zonder reden, want het museum wilde op die manier aandacht besteden aan het feit dat de RUG 410 jaar bestaat.

De maker van het LEGO-academiegebouw gaf echter aan het bouwwerk graag te willen verkopen. Daarop is door het museum in Grootegast besloten het gebouw van Bey over te nemen.  

Sinds maandag staat het gebouw in de miniatuurstad van het LEGiO museum. En dat is net op tijd: de Rijksuniversiteit Groningen viert vanaf 21 mei het 410 jaar bestaan. “Om een beetje bij te dragen aan dit mooie lustrum hebben we alles op alles gezet om het gebouw voor die datum naar ons museum te halen”, zegt Richard Topelen, voorzitter van het LEGiO museum.

Bey is blij dat zijn LEGO-academiegebouw nu een definitieve plek heeft. “Ik kan het bijna niet geloven dat een door mij gebouwd bouwwerk vanaf nu in een echt museum te vinden zal zijn”, reageert hij.