Nieuws

Actie van roze schilderen Groninger "pech-gebouwen" krijgt navolging: 10.000 meter roze lint uitgedeeld

Een actie van Boelo ten Have en Annemarie Nijhoff die hun 157 jaar oude monumentale boerderij in Drieborg uit wanhoop roze hebben geschilderd, krijgt navolging.De Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad, Chris Garrit en Sandra Beckerman zijn samen een actie gestart om 10.000 meter roze lint uit te delen. Met hun actie willen ze aandacht vragen voor de problematiek van schrijnende gevallen. Eigenaren van karakteristieke of monumentale panden die pech hebben en nét buiten het formele bevingsgebied vallen en daarom geen schadevergoeding krijgen, moeten geholpen worden, aldus het initiatief.


Leestijd: 2 minuten

Actie van roze schilderen Groninger "pech-gebouwen" krijgt navolging: 10.000 meter roze lint uitgedeeld
Actie van roze schilderen Groninger "pech-gebouwen" krijgt navolging: 10.000 meter roze lint uitgedeeld

Al jaren wachten sommige eigenaren van monumentale panden op de aanpak van hun zwaar beschadigde huis, maar tot nu toe kan geen enkele instantie hen met de opeenstapeling van problemen verder helpen. “Helaas zijn veel monumenteigenaren de dupe van de Groningse gaswinning en een falend overheidsbeleid”, aldus de initiatiefnemers van de actie.

Zo ook de familie Vellenga in Eenrum, die al meerdere generaties een veehouderij runt in een rijksmonument bij Eenrum. Sinds de zware beving van Huizinge, nu tien jaar geleden, is de boerderij gaan verzakken. Het instituut mijnbouwschade heeft bevingsschade erkend. Maar vanwege de ligging valt de boerderij niet binnen de ‘scope’ van de Nationaal Coördinator Groningen, en is daarom niet opgenomen in de versterkingsoperatie.

Ondertussen is de schuur zodanig aangetast dat bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. De muren van het woongedeelte zitten vol scheuren, maar omdat het een rijksmonument betreft is familie Vellenga toch verplicht tot onderhoud.

Familie Vellenga zit met de handen in het haar en heeft daarom onlangs een sloopvergunning aangevraagd, om toch verder te kunnen. Het enige wat zij namelijk willen is op een duurzame en rendabele manier hun melkveehouderij voortzetten. Middels een summiere brief heeft de gemeente hen medegedeeld dat sloop wordt geweigerd.

De initiatiefnemers van de actiemaand ‘respect voor Groningen’ (de Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad, Chris Garrit en Sandra Beckerman) zijn nu begonnen met het uitdelen van 10.000 meter roze lint, in navolging op de actie van Annemarie en Boelo. De groep roept iedereen op om aandacht te vestigen op dit probleem: “We moeten samen zorgen voor het behoud van Gronings erfgoed. Geef jouw karakteristieke of monumentale pand een roze tint, bijvoorbeeld door vlaggen, lint of verf, en vestig zo de aandacht op dit probleem!” Inmiddels hebben meerdere Groningers gehoor gegeven aan de oproep. De initiatiefnemers hopen dat velen het voorbeeld volgen en vanaf 10 en 11 september, tijdens Open Monumentendag, de roze ‘protestsignalen’ willen laten zien.

“Met de extra zichtbaarheid van de onopgeloste schade en onveiligheid wordt duidelijk gemaakt dat het tijd is dat de overheid op gaat komen voor haar burgers. Den Haag kan en mag zijn ogen niet meer sluiten voor de ramp in slow motion die zich al tien jaar lang in Groningen afspeelt”, aldus Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad, Chris Garrit en Sandra Beckerman.