Nieuws

Al acht kinderen in ziekenhuis met ernstige brandwonden door vuurwerk

In het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn al acht kinderen behandeld met ernstige brandwonden door vuurwerk. Het gaat om verwondingen door rotjes, sterretjes of tolletjes.


Leestijd: 1 minuut

Al acht kinderen in ziekenhuis met ernstige brandwonden door vuurwerk
Al acht kinderen in ziekenhuis met ernstige brandwonden door vuurwerk

Volgens brandwondenarts Merit van Eck worden kinderen soms ook uitgedaagd door challenges op social media. “We zien bijvoorbeeld kinderen die de een brandwond hebben opgelopen aan de onderkant van hun voet. Dit is veroorzaakt door het uittrappen van een brandend grondtolletje met de schoen. Dat geeft een harde knal en is daardoor een populaire challenge op social media. Als je pech hebt, brandt het grondtolletje door je schoenzool heen in de huid van je voet. Met alle gevolgen van dien.”

Ook sterretjes, die klem komen te zitten tussen trui en jas of in aanraking komen met een synthetische jas of bontkraag, kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. “Ook zien we ernstige brandwonden doordat een tolletje in een schoen of laars terecht komt en door de sok heen de huid ernstig verbrandt.”

Volgens het brandwondencentrum zijn ouders zich er niet altijd van bewust dat kindervuurwerk, ofwel categorie 1 of F1 vuurwerk, gevaarlijk kan zijn. “Helaas is dat wel het geval. Al het vuurwerk waar kruit in zit, kan gevaarlijk zijn.”