Nieuws

Amerikaan Matthew Otten aangesteld als nieuwe coach van Donar

“Snel basketbal, gespeeld met het hart en gemengd met intelligentie”: dat is de stijl van basketbal die  Matthew Otten het liefste ziet. Hij is benoemd tot nieuwe coach van Donar.


Leestijd: 2 minuten

Bestuur Donar op zoek naar nieuwe coach na ontslag Otten
Bestuur Donar op zoek naar nieuwe coach na ontslag Otten

Donar heeft Matthew Otten (Las Vegas, 8-12-1981) aangesteld als coach voor de komende twee seizoenen, met een optie voor een derde jaar. Otten was afgelopen seizoen coach van Yoast United uit Bemmel, dat het onder zijn leiding goed deed (koploper Elite B, Bekerfinalist).

Hij groeide op in Californië en bezocht high school en college in Yuba (bij Sacramento) en San Francisco, alvorens als speler de overstap te maken naar Europa. Hij speelde in Cyprus, Engeland, Zwitserland en Nederland. Wij kennen hem in Groningen vooral als shooting guard in de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011, toen hij voor GasTerra Flames uitkwam. Hij won met onder andere Matt Bauscher en Matt Haryasz het landskampioenschap in 2010 en de beker in 2011.

Matthew Otten startte zijn coachcarrière als assistent onder Sam Jones bij SPM Shoeters in 2015.  Vanaf 2019 was hij clubcoach bij de Dreamfield Dolphins (de voorloper van Yoast) en assistent-bondscoach bij het Nederlands Team onder Maurizio Buscaglia, een functie die hij nog steeds bekleedt.

Otten maakte als speler indruk als een harde werker en goede verdediger met een oog voor zijn medespelers, maar ook met een sterke drive naar de basket en een goed schot. Het basketbalinzicht dat hij als speler tentoonspreidde, heeft hij meegenomen in zijn rol als coach. Hij ontpopt zich als een uitstekende coach, waarbij zijn optreden bij Yoast United afgelopen seizoen van alle kanten bewondering oogstte.

Hij kent de club Donar en de stad Groningen goed en weet als geen ander om te gaan met de druk die er op deze positie rust. Bovendien weet hij hoe het is om in MartiniPlaza successen te vieren.

“Via mijn agent kwam ik in contact met Martin de Vries, we dronken drie heel lange koppen koffie, praatten over basketbal en bespraken onze visies over wat Donar zou kunnen zijn. Ik ben enorm enthousiast. Dit is een grote stap in mijn carrière. Natuurlijk heb ik Donar gevolgd en de geweldige coaches die daar gewerkt hebben, ook omdat ik hier gespeeld heb en wetende wat er allemaal speelt.

Mijn stijl is snel basketbal, gespeeld met het hart en gemengd met intelligentie. Ik ben een echte “together guy” en ik verwacht dat mijn team zal begrijpen dat we werken aan iets dat groter is dan wijzelf.

Het is mijn ambitie om harder te werken dan al onze tegenstanders en met een hoog energieniveau een hoog niveau basketbal te spelen, zodat Donar fans hier deel van uit willen maken. Het verbinden van de fans met het team is iets dat heel goed werkte in de tijd dat ik hier zelf speelde.”, aldus Matthew Otten.