Nieuws

Basisscholen op 8 februari weer open; avondklok eindigt op 10 februari als besmettingen blijven dalen

Heel snel gaat het nog niet, maar de aantallen coronabesmettingen blijven dalen. Het demissionaire kabinet heeft daarom zondag besloten dat de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open mogen. Als de besmettingen de komende dagen blijven dalen, dan eindigt op 10 februari ook de avondklok, aldus bronnen.


Leestijd: 2 minuten

Lerarentekort Groningen neemt toe
Lerarentekort Groningen neemt toe

De basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht. Het kabinet hakte zondag na overleg met het OMT de knoop door. Kinderen tot een jaar of 12 kunnen daardoor weer naar de opvang of school. Wel worden er extra maatregelen genomen. Is een leerling positief getest, dan moet de hele klas vijf dagen in quarantaine. Ook krijgen leraren vaker een sneltest. Het OMT staat achter de heropening, maar laat ook weten dat er een reëel risico is op een stijging van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. 

De leerkrachten maken zich ook zorgen. Ze zijn een petitie gestart, waarbij ze aangegeven eerst een vaccinatie te willen, voordat ze weer voor de klas willen staan. De petitie is in korte tijd meer dan 10.000 keer ondertekend. De middelbare scholen blijven overigens voorlopig nog dicht. Daar wordt pas volgende week over gesproken. 

Avondklok
Volgens bronnen werkt het demissionaire kabinet ook aan het schrappen van de avondklok. Als de besmettingen blijven dalen, dan zou de avondklok eindigen op 10 februari. Komende dinsdag wordt waarschijnlijk een besluit genomen over het al dan niet verlengen van de avondklok. Tijdens een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge moet ook duidelijk worden hoe de komende weken wordt gewerkt aan het afbouwen van maatregelen. 

Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 1 oktober
In Nederland zijn zondag 3714 nieuwe besmettingen van het coronavirus geregistreerd. Het gaat daarbij om het laatste aantal sinds 1 oktober. Het aantal besmettingen ligt ook ongeveer 500 onder het gemiddelde. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de besmettingscijfers in het weekend vaak wat lager ligt. Het totale aantal geteste besmettingen in Nederland ligt nu bijna op 980.000. 

In de provincie Groningen kwamen er zondag 97 besmettingen bij, waarvan 19 in de gemeente Groningen. Ook werden er twee Groningse patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 68 patiënten in een Gronings ziekenhuis, waarvan 25 op een IC-afdeling. Een deel daarvan komt uit een andere regio.