Nieuws

Bevolking Groningen groeit, hoofdzakelijk door immigratie

Het inwoneraantal van de gemeente Groningen is tot 1 december 2022 gegroeid met 13,9 per duizend inwoners. In totaal wonen er nu ruim 238.000 mensen in de gemeente. De belangrijkste reden voor de groei is de toegenomen immigratie, onder andere van Oekraïners.


Leestijd: 1 minuut

Bevolking Groningen groeit, hoofdzakelijk door immigratie
Bevolking Groningen groeit, hoofdzakelijk door immigratie

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2022. In de hele provincie gaat het om een groei van 10,7 per duizend inwoners tot een totaal aantal van ruim 596.000. 

Het aantal inwoners groeide in 2022 in vrijwel alle Nederlandse gemeenten. In slechts 9 van de 344 gemeenten daalde het aantal inwoners. 

Immigratie grootste reden bevolkingsgroei

Immigratie is de grootste reden van de bevolkingsgroei in 2022. Alle gemeenten kregen er in 2022 per saldo (immigratie minus emigratie) inwoners bij door buitenlandse migratie. Nieuw ten opzichte van 2021 was de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Mensen die sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari vanuit Oekraïne naar Nederland kwamen, vestigden zich in nagenoeg alle gemeenten. Pekela (Groningen) ontving – naast Renswoude (Utrecht) en Gennep (Limburg) – relatief de meeste Oekraïners: meer dan 20 per duizend inwoners.

Ook de bevolkingsgroei in de gemeente Groningen kwam grotendeels door immigratie. Qua natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte) gaat het in de gemeente in 2022 om een groei van 0,4 per duizend inwoners en als het gaat om binnenlandse verhuizingen gaat het om een daling van 5,4 per duizend inwoners. De binnenlandse migratie (18,9 per duizend inwoners) trekt de groei in Groningen omhoog.

Bron: CBS / Voorlopige cijfers tot 1 december 2022
Bron: CBS / Voorlopige cijfers tot 1 december 2022