Nieuws

Bezit en verkoop van recreatief lachgas verboden per 1 januari

Het kabinet gaat het bezit en de verkoop van lachgas per 1 januari van het nieuwe jaar verbieden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat lachgas vanaf die datum op de lijst met verboden middelen staat.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt de NOS. De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, maar de Raad van State had twijfels. In juli vroeg de Raad van State zich af of het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik wel duidelijk genoeg is vastgelegd en adviseerde dit apart af te bakenen. Maar dat neemt tijd in beslag en het kabinet kiest er vanwege de risico's van lachgas nu toch voor het bezit en de verkoop voor recreatief gebruik per 1 januari te verbieden.

In welke gevallen gebruik van lachgas wel toegestaan is en in welke gevallen niet, is volgens het kabinet wel degelijk duidelijk omschreven. Zo blijft het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden toegestaan, en mag het ook in voedingsmiddelen worden gebruikt. Lachgas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de slagroomspuit.

Eerder bleek uit onderzoek van de NOS dat de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen zijn bij verkeersongevallen waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd en bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.