Nieuws

Bijzondere verhuizing: tjalk van 15 ton uit museum getild

Een bijzondere verhuizing maandagmiddag in de binnenstad van Groningen: een tjalk van maar liefst 15 ton werd met een kraan van de binnenplaats van Museum aan de A getild. Het schip ‘De Alida’ van de beroemde Ploegkunstenaar George Martens (1894 – 1979) verhuist en krijgt een nieuwe plek bij het Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn.


Leestijd: 1 minuut

Rob Martens, de zoon van de Groninger Ploegschilder George Martens, was 75 jaar lang betrokken bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum en zorgde dat het tjalkje 37 jaar geleden op de binnenplaats van het museum terecht kwam. Het schip uit 1903 was daarvoor zo’n vijftig jaar lang eigendom van zijn vader. George Martens maakte er verschillende tochten mee met andere Ploeg kunstenaars als Johan Dijkstra, Jan Wiegers en Jan Altink. Hij noemde het schip Alida, naar zijn overleden vrouw Alida Pott, eveneens lid van de Groninger kunstbeweging. Het schip werd in 1903 in Friesland gebouwd voor het vervoer van kaas.

Museum aan de A, opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, wacht op een flinke verbouwing en nieuwe vaste presentatie. In het nieuwe museum van, door en over Groningers is straks geen plek meer voor de Alida.