Nieuws

Boerenacties lijken in Groningen vooral te gaan zorgen voor overlast op de weg

Er staan voor woensdag vooralsnog geen grote boerenacties in de provincie Groningen gepland tijdens de landelijke actiedag van Farmers Defence Force. Wel willen flink veel boeren op de trekker naar het RIVM in Bilthoven, waar de actie plaatsvindt. Dat zorgt mogelijk voor overlast op de weg.


Leestijd: 1 minuut

Boerenacties lijken in Groningen vooral te gaan zorgen voor overlast op de weg
Boerenacties lijken in Groningen vooral te gaan zorgen voor overlast op de weg

Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord zochten uit of er demonstraties in de provincie Groningen op het programma staan. In geen enkele gemeente is een aanvraag gedaan voor een demonstratie. Ook Farmers Defence Force (FDF) laat weten dat er geen grote acties gepland staan. Ze geven wel aan dat het natuurlijk mogelijk is dat boeren op eigen houtje gaan actievoeren. 

Woensdag is er een grote actie van FDF bij het RIVM in Bilthoven. Vanaf 13.00 uur zijn daar verschillende toespraken. Ook in Groningen lijkt het erop dat veel boeren met hun landbouwvoertuig naar Bilthoven willen komen. Er wordt op verschillende punten rond 05.00 uur verzameld. Over de route is nog geen consensus. Zo denkt een deel op tijd te kunnen zijn als ze via N-wegen gaan rijden. Een andere groep boeren wil via de snelweg, ook al riskeren ze dan een boete. 

Actiegroep FDF protesteert woensdag andermaal tegen de veevoermaatregel van minister Schouten van Landbouw. Die wil dat er minder eiwitten in krachtvoer komt, om de stikstofuitstoot te verlagen. In principe is de actie bij het RIVM verboden. Afritten worden daarom vermoedelijk afgesloten, omdat er wordt gevreesd voor grote verkeersopstoppingen.