Nieuws

Schip vaart tegen Gerrit Krolbrug: schade enorm (UPDATE 12:30 uur)

Een boot is vrijdagnacht tegen de Gerrit Krolbrug aangevaren. De schade na het ongeval is enorm. De brug, die de Korreweg en Ulgersmaweg met elkaar verbindt en over het Van Starkenborghkanaal loopt, werd rond 00.15 uur geraakt door de boot, die de naam ‘Bodensee’ met zich meedraagt. De schipper is aangehouden en de brug wordt zo snel mogelijk verwijderd.


Leestijd: 2 minuten

Schip vaart tegen Gerrit Krolbrug: schade enorm (UPDATE 12:30 uur)
Schip vaart tegen Gerrit Krolbrug: schade enorm (UPDATE 12:30 uur)
https://www.youtube.com/watch?v=92ZqY91Tkcc

Update: 12:30 – schipper aangehouden, brug wordt verwijderd

Op het moment dat de Bodensee tegen de brug aan voer, reed er een scooter op de brug. De bestuurder kwam er ongedeerd vanaf. De aanvaring ging gepaard met een enorme knal, die in een grote omgeving werd gehoord. 

‘Niet gezien’
Volgens omwonenden zou de schipper van de Bodensee hebben gezegd dat hij de brug gewoonweg niet heeft gezien. Het schip ligt nu vlakbij de brug afgemeerd. Op foto’s lijkt het met de schade van het schip nog wel mee te vallen. De Bodensee vaart onder Duitse vlag. Het schip zou op weg zijn naar de Eemshaven. In de loop van de ochtend werd bekend dat de schipper is aangehouden door de Landelijke Eenheid van de politie. Hij wordt verhoord, maar dat betekent niet dat hem ook iets ten laste wordt gelegd. De man zou wel een advocaat hebben ingeschakeld. 

Op foto’s van Raymond Bos is te zien dat het brugdek helemaal is verschoven. De politie heeft een afzetting gemaakt en de brug is voor alle verkeersdeelnemers gestremd. Dat geldt ook voor de fietsbrug die op het oog intact lijkt. Er wordt nu gekeken hoe groot de schade is.

Stremming
Het scheepvaartverkeer op het Van Starkenborghkanaal is gestremd. Het is niet bekend hoelang dat gaat duren. Volgens burgemeester Schuiling wordt de brug zo snel mogelijk verwijderd, zodat de scheepvaart weer op gang kan komen. Dan moet ook duidelijk worden of de fietsbruggen schade hebben opgelopen. Het autoverkeer wordt omgeleid, mogelijk via de Oostersluis. 

De Gerrit Krolbrug heeft het de laatste jaren zwaar te verduren. Het is niet voor het eerst dat er een aanvaring is. De brug is sowieso aan vernieuwing toe. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een nieuwe brug. Er is veel discussie over de mogelijke hoogte van de brug. Dagelijks maken in ieder geval zo’n 15.000 fietsen gebruik van de brug. 

Bedrijvenvereniging bezorgd
De Vereniging Bedrijven Noord-Oost (VBNO) is bezorgd na de aanvaring van de Gerrit Krolbrug. “Het is natuurlijk nog een beetje voorbarig. Maar als je de foto’s ziet, dan zou je zeggen dat deze brug op een ponton richting Simmeren Schroot kan”, zegt VBNO-voorzitter Guus Vries. “Het is een bizar incident. We zitten midden in overleg voor een nieuwe brug. De vervanging zou in principe vier of vijf jaar duren. Het is de vraag hoe snel dat nu kan, want we kunnen eigenlijk niet zolang zonder deze brug", zo stelt Vries op de Groninger Ondernemers Courant.

Foto's: RDB Producties / Raymond Bos