Nieuws

Bouw start voor uniek museum voor ‘De Ploeg’ in Wehe den Hoorn

Schilderijen van kunstenaars van kunstkring De Ploeg zijn zeer geliefd in Groningen. Maar al lang niet meer alleen in Groningen: in heel Nederland en ook in andere Europese landen is veel waardering voor de vaak kleurrijke schilderijen, vaak van Groningse landschappen. Het lijkt dan ook een schot in de roos dat er in noord-west Groningen, in Wehe den Hoorn, een museum komt speciaal gewijd aan werken van De Ploeg. De vroegere Sint Jozefschool wordt daartoe verbouwd.


Leestijd: 1 minuut

Komende week donderdag 21 maart 2024 is de start van het herstel van de voormalige Sint Jozefschool en parochiehuis in Wehe-den Hoorn. In dit monumentale gebouw komt Kunstcentrum De Ploeg, waar schilderijen van de Groninger Ploegkunstenaars centraal staan.

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Met dit project geeft de gemeente een impuls aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Dit in een prachtig monumentaal pand waar je echte Groningse schilderijen kan bekijken.”

De start van het herstel wordt geopend door Bert Dijksterhuis, een van de eerste initiatiefnemers van Stichting Herstel Erfgoed de Marne.

Wat gaat er gebeuren ?

Eerst moet het gebouw gerestaureerd en hersteld worden. Door het herstel van het gebouw ligt er een basis om het pand verder geschikt te maken als kunstcentrum. Hier staan het leven en het werk van de Groninger Ploegkunstenaars centraal. Naast exposities gaat het kunstcentrum voor andere activiteiten zorgen. Dit is het promoten en verzorgen van ploegkunst en landschapsroutes, een filmzaal en het inrichten van een werkplaats voor het verzorgen van cursussen en workshops.