Nieuws

Brand Hoofdstation leidt niet tot vertraging werkzaamheden

De brand die vorige week uitbrak bij Hoofdstation Groningen heeft aanzienlijke schade veroorzaakt, maar heeft vooralsnog geen effect op de verbouwing van het Hoofdstation. Dit meldt ProRail woensdagochtend via de website.


Leestijd: 1 minuut

Archieffoto: Raymond Bos
Archieffoto: Raymond Bos

De eerste schade-inspectie wijst op aanzienlijke bouwkundige schade aan het dak, de wanden op de tweede verdieping en de toiletten op de begane grond, wat zal moeten worden hersteld of vervangen. Wel is er een luchtbehandelingskast verloren gegaan die moet worden vervangen. De overige installaties lijken intact, maar ProRail gaat nog onderzoek doen naar mogelijke verborgen schade door rook en roet.

ProRail laat weten nog niet te weten hoeveel tijd er nodig is deze schade te herstellen, maar denkt dat de brand geen effect heeft op de algehele verbouwing van het Hoofdstation. De geplande werkzaamheden tijdens de buitendienststellingen in augustus en 2025 blijven volgens schema doorgaan, en de opening van het nieuwe station blijft voorlopig gepland voor de zomer van 2026.

Uitslaande vlammen en veel rook

Op woensdagochtend 17 juli om ongeveer 08:55 uur brak een uitslaande brand uit in een gebouw in aanbouw aan de zuidzijde van het station. Door de rookontwikkeling werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd. De brandweer heeft de brand rond 13:00 uur onder controle gekregen, waarna het treinverkeer weer werd hervat.

Wanneer de verbouwing van het treinstation afgerond is, zal het getroffen gebouw fungeren als pauzeplek voor buschauffeurs. Daarnaast zal het worden gebruikt voor het herbergen van technische installaties die essentieel zijn voor de werking van het nieuwe station, waaronder roltrappen, schermen en liften.