Nieuws

Brandwondenartsen Martini Ziekenhuis waarschuwen: ook kindervuurwerk gevaarlijk

Brandwondenartsen van het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis waarschuwen voor kindervuurwerk. Het vuurwerk, zoals sterretjes en tolletjes, lijkt onschuldig maar kan ernstige verwondingen veroorzaken. Zo ernstig dat opereren soms noodzakelijk is, zegt brandwondenarts Sonja Scholten.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente en hulpdiensten bereiden zich voor op jaarwisseling: “Vier oud en nieuw thuis”
Gemeente en hulpdiensten bereiden zich voor op jaarwisseling: “Vier oud en nieuw thuis”

“Elk jaar worden in december kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Deze verwondingen zijn vaak zo ernstig dat we de kinderen moeten opereren. Een operatie maakt een enorme indruk op deze kinderen én ze houden er hun leven lang littekens aan over”, aldus Scholten. “Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als brandwondenarts wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!”, zegt ze.

De officiële benaming voor kindervuurwerk is Categorie 1 of F1 vuurwerk. Dit is de lichtste categorie vuurwerk die het hele jaar verkrijgbaar is, en ook altijd mag worden afgestoken. Omdat je dit vuurwerk gewoon kunt kopen bij de supermarkt, drogisterij of speelgoedwinkel wordt de suggestie gewekt dat F1 vuurwerk, ook wel scherts- of fopvuurwerk genoemd, geheel ongevaarlijk is.

Scholten bestrijdt deze aanname: “Een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag kan een brandwond veroorzaken. Ook zien we regelmatig dat een tolletje in een schoen of laars terechtkomt. Vuurwerk dat klem zit tegen de huid veroorzaakt ernstige brandwonden die we bijna altijd moeten opereren en waarbij we huid moeten transplanteren.”